Hazai fejlesztésű flexibilis gátfal

Mobil gátfal

Magyar fejlesztésű mobil, flexibilis árvízvédelmi gátfalat mutattak be Békés megyében, a Kettős-Körös hullámterében. Gyorsan felépíthető, újrahasználható és biztonságosabb az új módszer az eddig alkalmazott homokzsákos megoldásnál.

Az új, hazai fejlesztésű gátfal mobil, kis súlyú, akár kézben is hordozható elemekből áll, ugyanakkor flexibilis, mert a vízzárást hajlékony, nagy szilárdságú, lágy, speciális műanyag lemez biztosítja. A szerkezet modulokból áll. A védendő gátszakaszon kialakított, lealapozott függőleges acéltartók közé szerelik fel a flexibilis lemezt, amely lepelként simul a töltésre, majd függőleges falként folytatódva akár 1,5 méter magas vízoszlopot is meg tud tartani. Szerelése egyszerű, gyors, nem igényel speciális szaktudást vagy eszközt. Egy húsztagú brigád körülbelül 12 óra alatt fel tud építeni egy kilométernyi hosszúságú gátfalat – számolt be az MTI a mobil gátfalat bemutató sajtótájékoztatóról.

Horváth György, a Novoflex-4 Kft. és Cene János, a Geoteam Kft. ügyvezető igazgatója a közös fejlesztésű árvízvédelmi gátfalról azt mondták, hogy a hagyományos, homokzsákos árvízi védekezéssel szemben a gátfalnak sok az előnye. Gyorsan felépíthető, körülbelül ötvenszer újrahasználható, biztonságosabb, mert a gáttestet egy négy-öt méter szélességű lepel védi az átázástól, továbbá alacsonyabbak a védekezés költségei.
Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a mobil, flexibilis gát akkor használható előnyösen az árvízvédelemben, ha a védművet nehezen megközelíthető helyen és gyorsan kell felépíteni, ha oda a hagyományos védekezés anyagai csak nehezen vagy drágán, például helikopterrel juttathatók el.

MTI Fotó: Rosta Tibor