Hatvanéves a soproni Központi Bányászati Múzeum

Soproni bányászati múzeum

Hatvan évvel ezelőtt, 1957 októberében nyílt meg Sopronban Magyarország első műszaki múzeuma, a Központi Bányászati Múzeum. Az évforduló alkalmából időszaki kiállítást nyitnak és konferenciát rendeznek a bányászat múltjáról.

A Központi Bányászati Múzeum 1957 októberében nyílt meg Sopron barokk belvárosában. Nem véletlen, hogy éppen itt: a nagy múltú településnek évszázados kapcsolatai voltak a bányászattal. Az egyik az egyetem, amely ma is követi a bányászhagyományokat, a másik pedig Brennbergbánya, az ország első kőszénbányája. A hatvan éve megnyílt alapítványi fenntartású Központi Bányászati Múzeum máig egyedülálló értéket képvisel.

Az Esterházy-palotában kialakított múzeum a brennbergi szénbányászat (1753−1951) emlékei mellett bemutatja a magyar nemesfémbányászat történetét is, s emellett érdekes ásványgyűjteménnyel rendelkezik. Működő makettek segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók a bányagépek fejlődésével.

Évente több mint húszezer látogató ismeri meg a múltat. A múzeumban a Kárpát-medence bányászatának történetét, tárgyi emlékeit mutatják be az őskortól napjainkig; képzőművészeti alkotások, ritkaságok, dokumentumok mellett ásványkiállítással, élethűen berendezett bányarekonstrukciókkal. A gyerekeket élménybánya is várja.

Az évforduló alkalmából időszaki kiállítást nyitnak és konferenciát rendeznek a bányászat múltjáról, kiemelt témaként Sopron városának saját bányájáról, Brennbergről.

Az önkormányzat 1,3 millió forint támogatást nyújtott ahhoz, hogy a ritkán látott képeket, a jelentős aranypénzgyűjtemény egy részét, archív fotókat és eddig ki nem állított dokumentumokat az ünnep kapcsán megnézhessék a látogatók.

A fenntartó alapítványt 1990-ben a bányászathoz kötődő cégek hozták létre, ám nagy részük azóta megszűnt. A működés valóban küzdelmes így, de a múzeum küldetésének tekinti a magyar bányászat múltjának bemutatását, mert – ahogyan az igazgató, dr. Kovácsné Bircher Erzsébet mondta – mindennapi tárgyaink nagy részének alapanyagát bányászati eljárással nyerjük, nem is beszélve az energiahordozókról. Mint hozzátette, él még az a generáció, amelynek sokat jelent visszagondolni az egykori nyüzsgő bányászvárosok évtizedeire. Számukra óriási élményt jelenthet az az időutazás, amit a Központi Bányászati Múzeumban tehetnek.

Fotó: sopronikirandulas.hu