Hátizsákos védjegy az ifjúsági szálláshelyeknek

A szállodák, falusi szálláshelyek, vendégszobák-vendégházak, kempingek, üdülőház telepek, vízi megállóhelyek és fürdők után az ifjúsági szálláshelyek is nemzeti tanúsító védjegyet kaphatnak. A védjegyet a szolgáltatási minőség függvényében 1, 2, vagy 3 hátizsák-piktogrammal jelzik.

 

A védjegyrendszer bővítésének – hasonlóan a  már bevezetett tanúsítványokhoz – az a célja, hogy egyértelműen tájékoztassa a vendéget arról, hogy az általa megfizetendő árért milyen szolgáltatási színvonalra számíthat. A turizmusért felelős miniszter által alapított védjegy nem csupán az egyes szálláshelyek iránti bizalmat erősíti, de szélesebb összefüggésben javítja valamennyi szereplő versenyképességét, hozzájárulva a hazai turizmus fejlesztésének stratégiai céljaihoz – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A védjegyrendszert a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége dolgozta ki. A tanúsítási eljárást a kijelölt körbe tartozó, és engedéllyel rendelkező szolgáltatók kezdeményezhetik önkéntes alapon. A szolgáltatás színvonalának felmérését és utóellenőrzését egyértelmű ismérvek alapján, pontozásos rendszerben a a szakmai szövetség végzi el, de a védjegyhasználatra vonatkozó döntési javaslatot a szövetség mellett az NGM és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőiből álló bíráló bizottság fogalmazza meg. A tanúsítványról szóló döntést a nemzetgazdasági miniszter, mint a védjegytulajdonos magyar állam képviselője mondja ki.

A szolgáltatás értékelésekor hasonló szempontokat vesznek figyelembe, mint a szállodák, vagy a falusi szálláshelyek esetében. Számít az épület kialakítása, a szobák berendezése, tárgyi felszereltsége, a kiegészítő-, illetve szabadidős szolgáltatások kínálata, a biztonságot szolgáló felszerelések mibenléte, illetve a személyzet jellemzői.

 

fotó: http://pixabay.com