Harkány egyre népszerűbb turisztikai úti cél

Harkányban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a városba érkezők  a kiváló gyógyvíz mellett megfelelő infrastruktúrát, szép környezetet és attraktív városképet találjanak. A több lábon állás jegyében ipari park is épült a településen. Mindezekről Baksai Endre Tamás polgármesterrel beszélgettünk.

– Kétszáz évvel ezelőtt fedezték fel a harkányi gyógyvizet. Hogyan tudja a város kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket?

– A Harkányi Termál Rehabilitációs Centrumban és a Harkányi Gyógyfürdőben is számos gyógyvizes kezelést vehetnek igénybe a hozzánk látogató vendégek. A harkányi gyógyvíz hatása tudományos oldalról is többszörösen bizonyított. Nekünk az a feladatunk, hogy továbbra is biztosítsuk a gyógyvizes kezelések lehetőségét, és hogy az ezekkel elért eredményeket minél szélesebb vendégkörrel ismertessük meg. A kórház évente több alkalommal szervez, illetve ad helyet szakmai konferenciáknak, amelyek egyben az egészségügyi szakdolgozók továbbképzését is biztosítják. Idén júniusban például az endometriózisról és annak kezelési lehetőségeiről tartottak előadássorozatot. A harkányi gyógyvíz kapcsán a legtöbb embernek a reumatikus fájdalmak enyhítése jut eszébe, ugyanakkor érrendszeri gondok, számos bőrbetegség, valamint a nőgyógyászati problémák terápiás kezelésében is nagyon kedvezőek az eredmények. A városvezetés szerepe és feladata az, hogy a Harkányba érkező vendégek számára – akár gyógyulni, akár pihenni, akár szórakozni jönnek – megfelelő infrastruktúrát, szép környezetet, lehetőségekkel teli városképet biztosítson, programokat szervezzen. Hogy az emberek visszavágyjanak Harkányba, és hogy a kedvező tapasztalataikat másoknak is elmondják.

– Az elmúlt időszakban milyen fejlesztések valósultak meg a városban?

A tavalyi évben pályázati, illetve önerős forrásból is sikerült fejlesztéseket megvalósítani. Ipari parkot építettünk, Terehegyen felújítottuk, illetve bővítettük a játszóteret, és egy fitneszparkot is kialakítottunk. Felújítottuk a református templom melletti mini skanzent, és itt egy új közösségi teret is létrehoztunk. A sportcsarnok bejáratait akadálymentesítettük, és a belső terét egy mobil térelválasztó fallal láttuk el. Kisebb útfelújításokat és árokrendezést is végeztünk a város több pontján. Folytatódott a néhány évvel ezelőtt megkezdett piacfejlesztési programunk az Ady Endre utca felőli épületek felújításával. A piac fejlesztésével az a célunk, hogy a városközpontot kompletten megújítsuk. A 2019-ben felújított Zsigmondy sétány ennek első lépése volt, de a piac korszerűsítése, a megfelelő környezet kialakítása szintén szükséges.

– Információink szerint a beruházások tovább folytatódnak. Ezek közül miket emelne ki?

– Az imént említett piacfejlesztés egy újabb ütemének megvalósítása történhet meg jövőre, amikor is a piaccsarnok épületét korszerűsítjük a Területi és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében nyert pályázati támogatásból. Emellett jelenleg is folyamatban van a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek és árkok rendbetétele, valamint a belterületi csapadékot elvezető Lanka-csatorna mederkotrása, fejlesztése, amely összességében egymilliárd forint értékű beruházás. A TOP Plusz keretében további két pályázatunk nyert, amelyek kivitelezése várhatóan a jövő évben kezdődhet meg.

   A fejlesztéssel érintett egyik terület a harkányi arborétum, ahol egy fedett közösségi teret építünk, és teljes zöldfelületi rekonstrukció valósul meg. Megújulnak a gyalogos sétányok, erdei futópálya létesül pihenőfelületekkel és játszótérrel. A másik pályázat keretében a harkányi sportcsarnok öltözői, vizesblokkjai és az emeleti iroda újul meg, az épületen kívül pedig egy gördeszka- és egy streetballpályát építünk, emellett két árnyékoló pergola is helyet kap itt sakkasztalokkal, padokkal, pingpongasztalokkal és utcabútorokkal.

   A „drávaszabolcsi háromszögben”, a Bem és a Dózsa György utcával határos zöldterületen új játszóteret építünk, főként a serdülő korosztály számára. Az óvoda utcájában az úttestet kiszélesítjük és felújítjuk, valamint az egyik oldalra járdát is építünk,az intézmény közvetlen közelében pedig egy több férőhelyes parkolót alakítunk ki.

– A több lábon állás jegyében ipari parkot hoztak létre. Mennyire vonzó a város a befektetők körében?

– Régóta várt beruházás volt az ipari park létrehozása, hiszen a járványhelyzetben megmutatkozott, hogy mennyire szüksége van a városunknak a turizmustól független gazdaságfejlesztésre is. Tíz közművesített területet alakítottunk ki, úthálózattal, illetve egy szociális és irodaépületet is építettünk. Működik már itt egy nagy foglalkoztató, amely folyamatosan fejleszti és bővíti a telephelyét. Még vannak szabad területeink, azon dolgozunk, hogy minél több cég megtalálja itt a helyét. Alapvetően vonzó város Harkány a befektetők körében, hiszen vannak érdeklődők, ugyanakkor azt látjuk, hogy a vállalkozások most kivárnak, és akkor fognak lépni, fejleszteni, bővíteni, telephelyet váltani, amikor a gazdasági környezet számukra még kedvezőbbé válik.

– Hogyan alakult a város idegenforgalma, vannak-e elképzelések a turizmus továbbfejlesztésére?

– A nyári szezon adatait most elemezzük, lassan meglesznek a számaink, amelyekből levonhatók  a következtetések. Az mindenesetre érzékelhető volt, hogy felújítás miatt az idei szezonban két nagy szálloda nem nyitott ki, így a magánszálláshelyek telítettsége kedvezőbben alakult. A turizmus további fejlesztésén folyamatosan dolgozunk, a hazai vendégkör megerősítése mellett szeretnénk a horvát és a szerb idegenforgalmi kapcsolatokat is feléleszteni.