Hallgató- és oktatóbarát a Pécsi Tudományegyetem

Pécsi tudományegyetem


Mára a Pécsi Tudományegyetem hazánk egyik legnevesebb felsőoktatási intézményévé vált. Tíz karon zajlik magas színvonalú, a tudományok szinte teljes spektrumát magában foglaló képzés. Klinikai Központjuk nemcsak a régió lakosságának járó- és fekvőbeteg-ellátását végzi, hanem számos területen országos szintű feladatokat is ellát – tudtuk meg az intézmény rektorától.

Dr. Miseta Attila elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem minden évben szereplője a nemzetközi felsőoktatási intézményeket felmérő ranglistáknak, és rendre jól teljesít.

Arra törekednek, hogy megítélésüket minden területen tovább javítsák. Nagy hangsúlyt helyeznek az oktatás minőségére, legjobb reklámnak a jól felkészült hallgatót tartják. Ennek jegyében kiemelt céljuknak tekintik az oktatás személyi és infrastrukturális feltételeinek folyamatos fejlesztését.

Hallgatóik jelentős része vesz részt külföldi gyakorlatokon és ösztöndíjprogramokban európai és tengerentúli országok elismert intézményeiben. − Az oktatás színvonalának emeléséhez a legmodernebb technológiát és a legkiválóbb tanárokat hívjuk segítségül – fogalmazott dr. Miseta Attila, megjegyezve, hogy a hazai hallgatói létszám stabilizálódott az elmúlt évtized során, a külföldi hallgatóké pedig jelentősen növekedett. Jelenleg 20 ezer fiatal tanul az egyetemen, s közülük négyezer külföldi.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatóbarát intézmény, a színvonalas oktatás mellett támogatják a fiatalok sport- és művészeti tevékenységét. Fontosnak tartják, hogy kulturáltan tudjanak szórakozni, kikapcsolódni, hiszen a jó közérzet jobb teljesítményeket eredményez.

A PTE nemzetközileg is rangos kutatásokat folytat. Sokat tesznek azért, hogy a tehetséges kutatók számára ne csupán kiindulópontnak legyen optimális választás az egyetem, de munkahelynek is. A megbecsült kollégákat belső pályázati rendszer kiépítésével is ösztönzik a még jobb teljesítményre.

− A Szentágothai János Kutatóközpontban a legmodernebb technológiák, műszerek és eszközök állnak kutatóink és hallgatóink rendelkezésére – mondta a rektor. − Egyetemünk fő kutatási profilja az alapkutatás, ugyanakkor alkalmazott vizsgálataink révén folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlesszük ipari kapcsolatainkat is.

A Modern Városok Program (MVP) keretein belül látványos modernizáció zajlik az egyetemen. Ennek keretében nemcsak új épületek létesülnek és a már meglévők korszerűsödnek, hanem ezekkel párhuzamosan a humánerőforrás-képzésre is nagy hangsúlyt helyeznek. Jelentős fejlesztés volt, hogy az orvoskar épülete egy tizenkétezer négyzetméteres épületszárnnyal bővült. A közelmúltban adták át a nemzetközi oktatási központot, s a tervek szerint hamarosan egy új fogászati klinikával is gyarapodnak.

Az egyetem a város meghatározó intézménye. A nagyszámú, soknemzetiségű külföldi hallgatói jelenlét és a mediterrán hangulat kellemes, nyüzsgő és élettel teli egyetemvárossá teszi Pécset. A Pécsi Tudományegyetem azonban nem korlátozódik csupán a baranyai megyeszékhelyre, hiszen Szekszárdon, Kaposváron, Zalaegerszegen és Szombathelyen is működik képzési központjuk.