Hajdúböszörmény a negyedik legnagyobb város

Nyolc év alatt több mint 14 milliárd forintnyi pályázati forrást tudott fejlesztésre fordítani Hajdúböszörmény. Az eredmény igen látványos: számos beruházás tette szebbé, kényelmesebbé a várost, amelyben különös figyelmet fordítanak a fiatalokra. Kiss Attila polgármester osztja meg az olvasókkal a jövőre vonatkozó terveit.

–       Melyek Hajdúböszörmény legjobb adottságai?
–       Területét tekintve Hajdúböszörmény hazánk negyedik legnagyobb városa 37 ezer hektárnyi területével. Ez azt jelenti, hogy átlagosan több mint egy teljes hektár jut egy lakosra: mégpedig igen jó minőségű földterület, amely akár 30-35 aranykoronát is ér. Mezőgazdasági vonatkozásban tehát remek adottságai vannak a városnak. De más szempontból is előnyös helyzetben vagyunk. Amióta az autópálya elérte Debrecent, Hajdúböszörmény is könnyen megközelíthetővé vált. Míg korábban 3-4 órába is belekerült eljutni a fővárosba, most ez az út csupán másfél-két órát vesz igénybe. A román határ 40, az ukrán pedig 80-90 kilométerre található, tehát olyan cégek is szívesen települnek a városunkba, amelyek fontos üzleti kapcsolatokat ápolnaka szomszédos országokban lévő partnereikkel. A vállalatok betelepülésének bátorítása érdekében két ipari parkot is létrehoztunk.

–       Milyen beruházások zajlottak a közelmúltban?
–       A kollégáim éppen a napokban számolták össze: 2006 óta 14,3 milliárd forintnyi pályázati pénzt sikerült nyernünk különböző fejlesztésekre. Ezek további fejlesztéseket vonzottak, tehát elmondhatjuk, hogy összesen mintegy 15-20 milliárd forint értékű beruházás zajlott Hajdúböszörményben az utóbbi két polgármesteri ciklusban. Ezek közül az egyik jelentős előrelépés az, hogy 4200 ingatlan esetében sikerült kivezetni a szennyvizet. A városiasodási programunk keretén belül körforgalmat és négy kilométernyi kerékpárutat építettünk. Nagyon fontosnak tartom az intézményeink energetikai fejlesztését, hiszen ezzel a kiadásainkat is csökkenthetjük. Új, fedett piacot építettünk húsz árusítóhellyel, parkolóval. A végére hagytam a talán legjelentősebb beruházást: 1,4 milliárd forintnyi pályázati összegből építettük meg az új főteret, amelyre nagyon büszke vagyok.

–       Milyen beruházásokat terveznek még a jövőben?
–       Dédelgetett álmom, hogy három lakott külterületünket, Hajdúvidet, Pródot és Bodaszőlőt kerékpárúttal bekössük a város vérkeringésébe. Ez nem egyszerű feladat, mert például Pród 13 kilométerre található Hajdúböszörménytől, ráadásul a Keleti-főcsatornán keresztül vezet az út.

Egy másik fontos tervünket a város speciális földrajzi helyzete miatti igény hívta életre. A város viszonylag mélyen fekszik, nincs erdeje és élővize, így könnyen megtelepszik a por, és a statisztikák szerint az átlagnál több asztmatikus tünet jelentkezik a lakosság körében. Szeretnénk egy zöld erdőkoronát telepíteni a város köré, aminek természetes levegőtisztító hatása lenne.