Gyömrő, az ígéretesen fejlődő kisváros

Gyömrő

Gyömrő Budapest határától délkeleti irányban a Cserhát déli halomvidékén, a Gödöllői-dombság peremén fekszik. A településnek földrajzilag és történelmileg is meghatározó a térségi szerepe. A közel húszezer lelkes kisvárost Gyenes Levente polgármester mutatja be, aki 2002 óta tölti be hivatalát.

Gyömrő alig nyolcpercnyi autóútra található a Liszt Ferenc reptértől, a fővárosból mind autóval, mind pedig tömegközlekedéssel könnyen és gyorsan megközelíthető. − A közel húszezer lakosú település nem egy szokványos agglomerációs alvóváros, hanem sokkal több annál – mondta Gyenes Levente polgármester. – A folyamatosan kiépülő infrastruktúrának, illetve a város dinamikus fejlődésnek köszönhetően tíz év alatt közel hatezer fővel nőtt a település lélekszáma.

A térségi központ szerepét is betöltő Gyömrőre a környező településekről is sokan látogatnak el vásárolni vagy hivatalos ügyeiket intézni. Gyömrő nem az iparra épülő település, sokkal inkább a turizmusban látják a kitörési lehetőséget. A város közepén található természetes vizű Tófürdő évente több mint ötvenezer vendéget vonz. A gyönyörűen felújított tó, a pazar környezet egyaránt kiszolgálja a fiatalabbakat és idősebbeket is. − A Tófürdő mellett Gyömrőn évente húsznál is több rendezvény várja az érdeklődőket – tudtuk meg a polgármestertől. − Ezek közül kiemelkedik a júliusi négynapos Romantika Ünnep, az augusztus végi Lecsófesztivál és a hagyományos Mikulásjárás.

A pezsgő kisváros színes kulturális életének központja a 2011-ben átadott Hankó István Művészeti Központ. A fővárosi színházakat meghazudtoló színvonalú épület egyaránt alkalmas koncertek, kiállítások és színházi előadások megtartására is. Sokak szerint a város egyik vonzereje az, hogy a folyamatos és látványos fejlődés ellenére is meg tudott maradni összetartó kisvárosi közösségnek.

Gyenes Levente szerint a települést az egyedi megoldások jellemzik. Ezek egyike az úgynevezett Gyömrői-modell. A városvezetés az országban elsőként állapodott meg a MÁV-val arról, hogy a település saját maga üzemelteti a vasútállomást, így az folyamatosan tiszta és rendezett. Gyömrőn közel ezer regisztrált vállalkozás található. Ezek a legkülönfélébb területeken működnek, s ez jól mutatja, hogy komoly potenciál rejlik a városban. A reptér és a főutak közelsége, a kiváló infrastruktúra és a városvezetés nyitottsága mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a közeljövőben egy komolyabb vállalkozás is Gyömrőt válassza központjaként.