Gyógynövénykedvelők paradicsoma Zánkán

Zánka

A zánkai Gyógynövény-völgy ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpontjában egész évben hazánk egyik legváltozatosabb gyűjteményével, több mint 500 gyógynövényfajjal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik izgalmas és interaktív programokon is részt vehetnek. 

A Gyógynövény-völgy Oktató- és Látogatóközpontja 2014 nyarán nyílt meg Zánkán, ami az azóta eltelt hónapok során a gyógynövénykedvelők paradicsoma lett. A Gyógynövény-völgy egy igazi ökocentrum, ahol a turisták, a fenntartható gazdálkodás hívei, valamint a természetgyógyászok és a holisztikus gyógyítók is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programot.

A Gyógynövény-völgy megálmodóinak célja, hogy a Balaton-felvidék egyedülállóan sokszínű gyógynövényflóráját interaktívan és élményszerűen mutassák be a nagyközönség számára, és ezáltal újabb lendületet adjanak a balatoni ökoturizmusnak.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában és a Káli-medence keleti kapujában elhelyezkedő 7000 négyzetméteres park aktív kikapcsolódást kínál mindenkinek, de a gyalogos vagy a kerékpártúrákba is jól beilleszthető állomás. Nem csupán a gyűjtemények megtekintéséről van szó: az idelátogatók az évszaknak megfelelő programokon elméleti és gyakorlati ismereteket is szerezhetnek, például az adott növények felhasználásáról, azok népi és tudományos hátteréről és egyéb érdekességekről.

A vízi kert, a relax-gyep és a vakok kertje teszik még izgalmasabbá az élményt. Mindezek mellett a manufaktúrában a növények feldolgozásának gyakorlati lépései is megfigyelhetők, sőt, akinek kedve van hozzá, részt vehet az alkotásokban, így mindenki kreativitása szerint elkészítheti saját gyógynövényes termékeit. A teázóban különféle gyógyteákkal, szörpökkel, gyógyborokkal várják a látogatókat.

fotó: life.hu