Gyermely megbecsüli és megtartja lakóit

Gyermely

A megye keleti határában, dombok övezte völgyben fekvő község valóságos ékszerdobozként tárul elénk. Közigazgatásilag a faluhoz tartozik Gyarmatpuszta, Szeszgyármajor és Jancsármajor is. A közelben található halastavak igen kedveltek a horgászok körében.

A település önkormányzata mindent megtesz azért, hogy az itt élők számára munkalehetőségeket, harmonikus közösségi tereket, korszerű infrastrukturális körülményeket teremtsen. Gyermelyen nagy hagyománya van az állattartásnak és a szőlőművelésnek.

A község büszke hazánk legnagyobb tésztagyártó cégére, a Gyermelyi Zrt.-re, ami a település fejlődésének hosszú évek óta záloga. Gyermely szép fekvése és jó természeti adottságai nemcsak az idelátogatókra, hanem az itt élőkre is jó hatással vannak, ugyanis erős a község népességmegtartó ereje. Egyre többen választják lakóhelyül, a helyi fiatalok itt alapítanak családot, sőt évről évre egyre többen települnek ide. Gyermely lakosságszáma közel 1500, s egyenletes növekedést mutat. A fővárostól alig negyven kilométerre található község nevezetes látnivalója a 15. századi alapokra gótikus stílusban épült katolikus templom, a 18. század végén épült református templom s az ahhoz tartozó parókia. A Metternich-kúria nyaranta a Széchényi Művésztelep otthona. Végezetül feltétlenül szólnunk kell a gyarmatpusztai vadászkastélyról és a közelében lévő kápolnáról, aminek rokokó oltára és faragott padjai Velencéből származnak. Kriptájába temették el Sándor Móricot, az „ördöglovast”. A puszta a halastóval, a kastéllyal, a parkkal és a fölébük magasodó, fenyők borította Gyarmat-heggyel a Gerecse egyik legfestőibb tája.