Gazdag, változatos az évad kínálata a veszprémi Kabóca Bábszínházban

Kalocsa

Hét bemutatóval készül a következő évadra a veszprémi Kabóca Bábszínház. Az idén tizenöt éves intézmény kínálatában a klasszikus mesék mellett a közönség láthat egy históriás játékot és egy bábkoncertet is. A Kabócában szeptember közepén Mesefesztivált rendeznek.

Az évad programjának összeállításakor műfaji sokszínűségre törekedtek, valamint arra, hogy a gyermekeket minél szélesebb körben szólítsák meg – mondta az MTI-nek Székely Andrea.

Az igazgató tájékoztatása szerint a repertoár összeállításakor minden korosztályra gondoltak. A kínálat egészen kicsiknek szóló eleme a szöveg nélküli Miau című mesedarab, amelyet Miliana Lenak macedón rendező jegyez. Szőke Kavinszki András kötelező olvasmányokat feldolgozó Kinizsi Pál című darabjának célközönsége a kisiskolás korosztály. A vásári elemeket felvonultató históriás játék nemcsak bábszínházi keretek között, hanem szabadtéren is előadható.

A Finnugor Kulturális Főváros rendezvényeihez csatlakozva mutatja be a bábszínház A medvefiú című mesét, Kaszás Villő rendezésében. Az előadás zeneszerzője Mizsei Zoltán. Kardos Tünde rendezte a fiatal alkotók által színpadra állított Békakirályfi című produkciót, a kesztyűs bábokkal előadott Rút kiskacsa című mese pedig az évad negyedik bemutatója lesz. Ez utóbbi Zalán Tibor húsz évvel ezelőtt írt első bábjátéka – tudtuk meg Székely Andreától.

Láthatja a közönség A dühös lovag című, marionettbábokkal előadott koncertet, melyet Lackfi János írt, rendezője pedig Oláh Horváth Sári. A felsoroltakon kívül bemutatják Sándor Anna A Nap és a Hold című meséjét, amelyben hangszerek szerepelnek majd bábként, köztük egy afrikai dob.

A szatmárnémeti bábszínházból érkezik A három kismalac és a farkasok, amely A három kismalac, valamint A kismalac és a farkasok című ismert klasszikus mesék ötvözete  − idézi az MTI Székely Andreát.

Szeptember 16. és 18. között rendezik meg a Kabóca Bábszínházban a Mesefesztivált, melynek keretében pedagógusoknak szóló dramaturgiai foglalkozást szerveznek. Egy utaztatható planetárium ia érkezik a fesztiválra, amely segítségével a gyermekeket szakemberek vezetik be a csillagászat rejtelmeibe. A közönség láthatja Az égig érő fa című mesét a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, valamint a Hófehérkét, amely a Buboréka Bábszínház vendégjátéka.

Veszprémben egyébként három teátrum is működik. Ezek közül a Kabóca Bábszínház a gyerekek igényes szórakoztatásáért „felel”. Művészei bábelőadásokat játszanak bölcsődéseknek, óvodásoknak és iskolásoknak, repertoárjukban megtalálhatók magyar és külföldi irodalmi anyagok feldolgozásai és zenés produkciók is. A bábszínházi tevékenység mellett tartanak drámafoglalkozásokat, szerveznek kalandjátékokat, játékos tárlatvezetést.

A bábszínházban található az országban egyedülálló Kabóca Házikó, mely a három éven aluli kisgyerekek és szüleik számára mindennap nyitva tartó játszóhely, valódi élményforrás.

fotó: http://www.kabocababszinhaz.hu/