Gasztronómiai és kulturális programokat kínált a kalocsai paprikafesztivál

Kalocsa

A világhírű hungaricum, a kalocsai paprika hazájában idén 27. alkalommal rendezték meg a paprikaszürethez kapcsolódó ünnepségsorozatot. A Kalocsai Paprika Napok több komponensű rendezvény, gazdag folklórprogramot és gasztronómiai eseményeket vonultatott fel idén is.

Évről évre újabb eseményekkel, művészeti, közösségi rendezvényekkel színesült s vált a város sajátos, Kalocsára jellemző ünnepévé a Kalocsai Paprika Napok. Sokszínű programjai idén is minden réteg és korosztály körében népszerűek voltak. A kulturális jelleg mellett egyre markánsabban jelenik meg a gasztronómia.

A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozatot, a Kalocsai Paprika Napokat idén a megújult Érsekkertben tartották. A paprikafesztivál célja, hogy népszerűsítse a fűszernövényt, a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét.

A kétnapos programsorozat keretében Kalocsa és Paks vezetői kulturális és turisztikai együttműködési megállapodást írtak alá. A tizenöt éve alapított Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend idén is új tagokkal bővítette társaságát. Huszadik alkalommal hirdették meg a paprikás ételek főzőversenyét − amelyre mintegy hatvanan adták le nevezésüket −, és harmadik alkalommal a szürkemarhapörkölt-főzőversenyt.

kalocsai-népviselet

Az esemény két színpadon kínált szórakozási lehetőséget a fesztivál vendégei számára. Ezrek vettek részt Kasza Tibi koncertjén, hallhatta a közönség A nagymama beszáll és a Balkán Fanatic, az Apostol, a NoLimit és a B52 zenekar koncertjét is. Nem csak a színpadokon pezsgett az élet, hanem kézműves-bemutatókkal, vásárral és alkotóműhellyel is készültek a szervezők. A Kalocsai Hagyományok Házába paprikás kácsival, azaz jellegzetes édes, paprikás kaláccsal kínálták a betérőket. Minezeken kívül bárki kipróbálhatta a paprikafűzést, valamint a jellegzetes kalocsai motívumok hímzését és pingálását. A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, előadással, koncerttel, kézműves vásárral, vidámparkkal és egy − csak a fesztivál ideje alatt közlekedő − városnéző kisvonattal készültek a szervezők.

A huszonhetedik Paprika Napokra Kalocsa két testvértelepüléséről, a szerbiai Kúláról és az erdélyi Székelykeresztúrról is érkeztek vendégek. Paks a tavalyi után idén is kiemelt vendég volt. A két város polgármestere a fesztivál keretében írt alá egy, egyebek között a turisztika területére fókuszáló együttműködési megállapodást.

Fotó: Vida Tünde