Füzesabony határozott lendületet vett

Füzesabony

Vannak elmaradásai, de fejlesztési elképzelései is Füzesabonynak. Szeretnének ipari területet kialakítani, az intézményeket felújítani, gazdagabbá tenni a közösségi életet. Mindezt annak érdekében, hogy növeljék a város megtartó erejét. Nagy Csaba polgármester vázolta a jelen helyzetet és a jövőbeni terveket.

Gyakorta mondja Nagy Csaba Füzesabonyra, hogy „retro” város. A település 2014 őszén megválasztott polgármestere szerint olyan, mintha megállt volna az idő, és a hasonló adottságú városok elhaladtak volna mellettük. Az elődöktől átvett örökség nemcsak teherrel jár, hanem azzal a több mint 350 millió forinttal is, amit a korábbi kötvénykibocsátás, majd adósságkonszolidáció nyomán most céljaik megvalósítására fordíthatnak. – Sajnos néhány területen jelentős hiánnyal küszködünk, a közétkeztetésnél, az egészségügyi központ fenntartásánál, az óvodai ellátásnál sem elegendő a normatíva, saját forrásból kell pótolni – vázolja a polgármester, hozzátéve, hogy nem panaszkodik, hiszen azért kapták a felhatalmazást a választóktól, hogy ezt megoldják, ráadásul mások is ugyanezzel a gonddal küszködnek. Füzesabony infrastrukturális ellátottsága jó, de az M3-as autópálya, a vasúti csomópont nyújtotta kiváló lehetőségeket eddig nem tudták kiaknázni.

Ám most már jelentős lépéseket tettek: eddig nem volt iparterülete a városnak, de egy művelésből kivont 8 hektáros terület megnövelésével, az iparipark-minősítés megszerzésével szeretnék ezt orvosolni. A polgármester értékelése szerint jó úton haladnak. Tervük, hogy a meglévő ipari és mezőgazdasági tevékenységek bázisán logisztikai központot hoznak létre, amit elősegíthet, ha 2018-ig megépül a négysávos autóút Egerig. Az ipari park létrehozása mellett a városközpont kialakítására, intézmények felújítására szeretnének pályázni.

E lépések azt célozzák, hogy növeljék Füzesabony megtartó erejét, visszaszerezzék a város körzetközponti szerepét. Ugyanez a célja annak, hogy szeretnék gazdagabbá tenni a közösségi életet. Az elmúlt télen debütált műjégpálya és az újonnan szervezett programok – kocsonyafőző, mézeskalács- és fánksütő versenyek, közösségi disznóvágás, retro majális – igazolták, hogy van erre igény. Nagy Csaba azt is elújságolta, hogy a sport terén van okuk a büszkeségre, a kézilabdázók, futballisták, asztaliteniszezők, karatézók és sakkozók között sok tehetséges sportoló öregbíti a város hírnevét.