Füzesabony évek óta sikeresen pályázik

Füzesabony

A város új korszak előtt áll, vélekedtek 2014 őszén az önkormányzat képviselő-testületének frissen megválasztott tagjai, élükön a polgármesterrel. Az elmúlt években több mint 4 milliárd forint pályázati forrás érkezett a településre, amellyel Füzesabonyt fejlődő pályára állíthatták.

Az azóta eltelt években több hazai és uniós pályázaton szerepeltek sikeresen. A Füzesabonyt Szihalommal összekötő kerékpárút, az ipari park és a belváros rehabilitációja tekintetében folyamatban vannak az engedélyezési és a közbeszerzési eljárások, a kivitelezés még az idén megkezdődhet.

Nagy Csaba polgármester elmondta, hogy sikeresen pályáztak a szennyvízelvezetés             és -tisztítás bővítésére, illetve korszerűsítésére, támogatást nyertek munkahelyek teremtésére és megtartására, s a település konzorciumvezetőként koordinátora a „Közösségerősítés Füzesabony térségében” című projektnek. Egy 200 milliós pályázati támogatás révén pedig 15 bérlakást építhetnek, de felújítják az orvosi rendelőt is. Helyi ösztönző rendszert működtetnek a hiányszakmákban képesítést szerző fiatalok számára: közülük húszan havi 52 ezer forint támogatást kapnak. Ingyenes nyelvtanfolyamot szerveztek annak érdekében, hogy így segítsék mindazokat, akik diplomájukat nyelvvizsga hiányában eddig nem vehették át.

Füzesabony kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően Heves megye egyik logisztikai centruma lehet. Megkapták a Füzesabonyi Ipari Park címet, s így bekerültek a szabad vállalkozási zónába. Ezáltal nagyobb támogatási intenzitással tudnak pályázni GINOP-os kiírásokra azok a vállalkozások, amelyek olyan ipari parkba települnek be, mely a zóna tagja.

Amennyiben egy cég azzal a kéréssel fordul az önkormányzathoz, hogy városukban szeretne letelepedni, abban az esetben az önkormányzat székhelybefogadó nyilatkozatot állít ki számára, illetve ha a pályázataik sikeresek lesznek, meg tudják valósítani ezeket a beruházásokat, valamint ezeknek a fenntartási időszakra vonatkozó üzemeltetéséhez Füzesabonynak hozzá kell járulnia.

A városban több olyan civil egyesület működik, tudtuk meg a polgármestertől, amely rendszeresen részt vesz Füzesabony rendezvényein, de meghívásuk esetén szívesen mennek más településekre is. Működésükre az összetartás jellemző. A fejlesztések mellett fontos cél a közösségépítés és a rendezvények, mint például az augusztus 19-i Legyen Tánc fesztivál, ahol a sztárfellépő Rúzsa Magdolna lesz.