Fót olyan kisváros, ahol a családok otthonra lelnek

fóti kastély

Fót szeretné megőrizni a kisvárosi hangulatát, és erősíteni a családias jellegét. Bartos Sándor polgármester azt mondja, mindent megtesznek, hogy ledolgozzák az elmúlt évek elmaradt fejlesztéseiből eredő hátrányokat, és elérjék: az itt lakók ne csak szálláshelyüknek, hanem valódi otthonuknak tekintsék a várost.

 

− 2014-ben vette át a város vezetését. Milyen örökséget kapott?

− Fót jó adottságokkal rendelkező város. Komoly előnyökkel jár, hogy a fővárostól csupán 8-10 kilométerre fekszik, ennek azonban vannak hátrányai is. A munkanélküliség alacsony, de Pest megyei település lévén nem tudunk pályázatokon részt venni, és ebből adódnak az elmaradásaink. A kormányzati intézkedések jóvoltából ez a probléma hamarosan megoldódik. Javított a lehetőségeinken az adósságkonszolidáció, az iskolák átadása is. Feltett szándékom, hogy mindent megtegyek a városért, amelyben születtem, és amelyik 1800-ig visszamenőleg az őseim otthona.

− Fót nevét sokáig a gyermekvárosról ismerték. Mit jelent ma a város életében?

− A Károlyi Gyermekközpont – ez a gyermekváros jelenlegi neve – 44 hektáros terület, szinte város a városban. 1957-ben hozták létre a Károlyi-kastély parkjában. Csúcsidőszakában 1100 gyereknek adott otthont, ma 110-en lakják. A gyermekközpont vezetői új funkciókat kerestek a kiürülő intézménynek, így alakították ki itt a kísérő nélkül Magyarországra érkező kiskorú migránsok szálláshelyét is. Nyáron nagyon sokan voltak, most minimális a létszámuk. Fótnak az lenne jó, ha a gyermekközpont és a város elkülönülése oldódna, és ezért mindent meg is teszünk.

− A város honlapján azt írja, nem törnek nagyvárosi babérokra, sokkal inkább szeretnék az emberi léptéket megőrizni. Mit ért ezen, és mit tesznek ennek érdekében?

− Élhető kisvárosi környezetet szeretnénk biztosítani az itt élőknek. Utak, járdák, játszóterek építését, az egészségügyi szolgáltatások bővítését tervezzük. A bölcsődei és óvodai férőhelyeket biztosítjuk, a helyi buszjárat ingyenes. Szeretnénk erősíteni a közösségérzetet. A legtöbben Budapestre járnak dolgozni. Azt kell elérnünk, hogy amikor délután hazaérnek, érezzék is itthon magukat, vagyis kínáljon nekik a város olyan környezetet, olyan fizikai és kulturális szolgáltatásokat, amelyek megfelelnek az igényeiknek. A legfontosabb pillér a család, arra szeretnénk az erős közösségeket felépíteni.

fóti katolikus templom

− Célul tűzte a városvezetés elé a reformkor pezsgő kulturális életét megalapozó szellemiség felélesztését. Ehhez milyen lépésekre van szükség?

− Fót a reformkorban központi szerepet játszott, ide jártak nagyjaink, Vörösmarty, Czuczor vagy Fáy András, akinek a Somlyó oldalában álló présházában az akkori szellemi elit találkozóin a korszak sok fontos terve, eszméje megszületett. Szeretnénk ezt elérhetővé is tenni a hagyatékok összegyűjtésével, faluház létrehozásával. Turisztikai és idegenforgalmi politikánkat Fót történelméből keletkeztetjük. Az első lépés a művelődési ház felújítása volt.

Szoborparkunkban a Károlyi István-szobor elkészült, Apponyi Franciska szobrát 2016. március 15-én avatjuk fel. Tervezzük szabadtéri színpad kialakítását is. Rövidesen újraindul a rendszeres termelői piac, ami a közösségi, társadalmi élet felpezsdítését is szolgálja.

− Ejtsünk szót a most folyó vagy tervezett fejlesztésekről is!

− A beruházásokhoz igen nehéz forrást találni, az elmúlt négy évben csupán 324 millió forint pályázati pénzhez jutottunk, miközben a hasonló nagyságú települések ennek a többszörösét le tudták hívni. Ezen szeretnék változtatni. Fontos, hogy legyenek készenlétben terveink, hogy a lehetőségekre azonnal tudjunk reagálni. Egy ciklus alatt négy játszóteret építettünk, ezeket is szeretnénk továbbfejleszteni. Az utak felújítása során átépítjük a csapadékvíz-elvezető rendszereket is, mert a nagyobb esőzések a településen örökösen problémát okoznak. A 2014-től 2020-ig kidolgozott programunkban a járda- és kerékpárút-építés is fontos szerepet kap, továbbá intézményeinket az energiahatékonyságot szem előtt tartva újítjuk fel. Több, a nagy átmenő forgalmat kezelő, csillapító tervünk is van, a legfontosabbak közé sorolom az elkerülő út építését. És nem utolsósorban figyelmet fordítunk parkjaink rendbetételére, karbantartására, a város csinosítására is.

− Végezetül tegyünk egy virtuális sétát Fóton! Mi az, amit semmiképpen sem szabad kihagynia az ide érkezőnek?

− Az Ybl Miklós tervei alapján épült katolikus templomunkat, amiről bátran mondhatom, hogy világhírű épület, továbbá a Németh Kálmán Emlékházat, a Károlyi-kastélyt, a Fáy

Présházat, a fóti tavunkat és a Somlyót, ami nemcsak természetvédelmi terület, de a védett fóti boglárka nevű lepke lakóhelye is.