Fontos a helyi gazdaság megerősítése Zala megyében

Zalai táj


Az előkészítés és a tervezés évei után 2019 az építkezés esztendeje lesz Zala megyében. A nagyberuházások mellett 23 milliárd forint TOP-forrás segíti a települések infrastrukturális fejlesztését. Dr. Pál Attilával, a Zala Megyei Közgyűlés elnökével beszélgettünk.

− Milyen nagyobb beruházások történnek, illetve történnek majd a megyében?

− Már épülnek azok a gyorsforgalmi útszakaszok, amelyek alapjai lehetnek Zala megye hosszú távú fejlődésének: Zalaegerszeg összekötése az M7-es autópályával a sármelléki repülőtér érintésével, az M70-es hiányzó szakaszának megépítésével pedig a Budapestet és a szlovéniai tengeri kikötőt, Kopert összekötő autópálya válik kétszer két sávon járhatóvá. Elkészült a Zalaegerszeg–Rédics−Lendva vasútvonal helyreállítását tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány. A sármelléki repülőtér működésére és fejlesztésére 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott 2018-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A Balaton fejlesztésére jutó 300 milliárd forint egy részéből a zalai partszakasz is megújul.

Hogyan értékeli az elmúlt éveket, elsősorban a munkalehetőségek szempontjából? Változott-e, és ha igen, milyen irányba mozdult el Zala megye gazdasága?

− A megvalósuló beruházások − ipari parkok, a közlekedés, az egészségügy, a gyermekelhelyezés feltételeinek javítása − nemcsak munkát adnak a helyi vállalkozásoknak, de közvetve hozzájárulnak a gazdaság bővüléséhez is. Zala megyében is cél a hozzáadott érték növelése, ám ehhez megfelelően képzett munkaerőre van szükség. Az elmúlt években az országos trendekhez hasonlóan csökkent az álláskeresők száma Zalában is. A fejlődő zalai gazdaság folyamatosan igényli a munkaerőt, ezért fontos, hogy olyan célcsoportokat is elérjünk, amelyek nehezen vonhatók be a munka világába. Ezt a célt szolgálja a közel egymilliárd forint összköltségvetésű, ötéves időtartamú Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum Megvalósítása elnevezésű megyei projektünk, melynek végrehajtása eredményesen zajlik, hiszen időarányosan már eddig is több álláskeresőt sikerült bevonnunk, illetve munkához juttatnunk az előírtnál.

− Az idegenforgalmi bevételek egyre markánsabb elemei a nemzetgazdaságnak…

− Zala megye gazdaságában is egyre nagyobb részarányt képvisel a turizmus, amelyet jól mutat, hogy 2018. harmadik negyedévéig közel 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, s az ide látogató vendégek száma is 7,8%-kal magasabb volt 2017 hasonló időszakához képest. Azon dolgozunk, hogy földrajzi adottságainkat kihasználva a fejlődő kerékpáros és zöldturizmus révén helyzetbe hozzuk a megye kevésbé ismert, ám látnivalókban és tradíciókban rendkívül gazdag térségeit is.