Fokhagyma Fesztivál Bátyán

Bátya

Nyolcadik alkalommal és nagy sikerrel rendezték meg Bátyán a Fokhagyma Fesztivált. Változatos programokkal gondoskodtak a gyerekek és felnőttek hasznos és vidám időtöltéséről, s természetesen a fokhagymára építve rendeztek főzőversenyt is.

Mozgással, konkrétan labdarúgással kezdődött az idei, sorban a nyolcadik Bátyai Fokhagyma Fesztivál augusztus első hétvégéjén. A Bátya és a térség futballista veteránjai alkotta „válogatott” a Budapest Honvéd öregfiúk csapatával mérkőzött meg.

Szombat délelőtt tartották meg a fokhagymás ételek főzőversenyét, ahol az elvárás csupán annyi volt, hogy a zsűrinek feltálalt étel minimum egy gerezd fokhagymával készüljön. A gasztronómiai erőpróbához otthon készült édes és sós sütemények versenye is kapcsolódott, ahol természetesen már nem volt ilyen előírás. Meghirdették a hagymafonatok versenyét és a már hagyományosnak mondható kispályás focikupát.

A Fokhagyma Fesztiválra érkezőket koncertek, hagyományőrző programok, veteránmotorok bemutatója és íjászat várta, míg Kovács László kalocsai mester „mobil” alkotóműhelyében a fazekasság fortélyait leshették el.

A közönség hallhatta a bátyai Danubia Ifjúsági Fúvószenekar, valamint a Rozmaring Népdalkör előadását, de érkeztek előadók Kalocsáról, Dusnokról, sőt a határon túlról is. Erdélyből a székelyudvarhelyi Eufónia Kulturális Egyesület, a vajdasági Ludasról pedig a Ludas Matyi Kulturális Egyesület mutatkozott be.

A fesztivált Szűcs Judith, valamint a bajai Stabil Frazír együttes koncertje után retró buli zárta.

A hajnalig tartó VIII. Bátyai Fokhagyma Fesztivál ötletesen és igényesen megszervezett, végig ingyenes programjainak minden egyes eleme kitűnő kikapcsolódást, szórakozást nyújtott a résztvevőknek – értékelte a programot a kalohirek.hu.

A fokhagyma jó tulajdonságai és sokoldalú felhasználása miatt hamar elterjedt az egész világon. Hazai megjelenése igen korai, s végigkíséri ételkultúránkat. A Bács-Kiskun megye nyugati részén, Kalocsától délre fekvő Bátya – régen Bácsa – településen nem csupán családi használatra termeltek hagymát, hanem ipari mennyiségben is. Régen hajókra rakták – Bátya a Duna mellett fekszik –, és Kalocsára, Bajára, Pestre szállították, szekereken pedig Zágrábba, Tolnára, Péterváradra, Szabadkára, Kecskemétre, Pécsre terítették.

A bátyaiak büszkék fokhagymájukra, s idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg a Fokhagyma Fesztivált.

fotó: Zsiga Ferenc