Foglaljon helyet nálunk! 

Szombathely

Isten hozta hazánk nyugati végvidékén, Ausztria és Szlovénia szomszédságában, Vas megyében. Az itt élők több ezer év óta gondos gazdái a tájnak, amely változatosságával gyönyörködteti a hozzánk érkezőket. 

Járjunk az Alpokalján, a Kőszegi-hegységben, az Őrségben, a Vasi-Hegyháton, a Répce vagy a Rába mentén, a Kemenesalján vagy a Marcal medencéjében, az egykori vulkáni tevékenység nyomait máig őrző Ság hegyen vagy a Kis-Somlyón, mindenütt szeretettel látják az ide érkező látogatót a megye vendégszerető polgárai. 

Igazi természeti kultúrtáj ez, szőlőhegyekkel és gyümölcsösökkel, szépen művelt földekkel, kiváló kirándulóhelyekkel, a gyors folyású Rába folyóval és szép, halasított horgásztavakkal. 

Elődeink kétkezi munkáját őrzi a néhol több ezer éves épített örökségünk. Ilyen például Szent Márton szülővárosa, Szombathely, az egykori Savaria, amely Felső-Pannónia igazgatási, kereskedelmi és vallási központja volt. Feltétlenül említést érdemel Batthyány-Strattmann család körmendi kastélyegyüttese, a Nádasdyak sárvári vára, s hazánk egyik ékszerdoboza, Kőszeg, gazdag épített és kulturális örökségével, a Jurisics-várral és színes rendezvényeivel. Fürdő- és üdülőhelyeink közül látogassanak el Bükfürdőre, a sárvári fürdőbe, a celldömölki Vulkán-fürdőbe, valamint a vasvári Szentkút-fürdőbe, de ne hagyják ki a körmendi, a borgátai és a mesteri termálfürdőket, vagy a szentgotthárdi trópusi termálparkot sem.  Vonzó turisztikai célpont lehet az Őrségi Nemzeti Park, a muraközi ménes, s mellettük jó néhány kiváló kirándulóhely, zarándokút és kerékpáros útvonal várja vendégeinket.

Gazdag kulturális hagyományaink hírnevét öregbíti a Vas Megyei Irodalmi Túra útvonal, fesztiváljainak és nagyrendezvényeink közül pedig felhívom olvasóink figyelmét a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválra, a Sárvári Nádasdy Fesztiválra, a Kőszegi Ostromnapok és a Kőszegi Várszínház előadásaira, s nem utolsósorban a Körmendi Napok színes forgatagára.

Ínycsiklandozó gasztronómiai fesztiváljaink közül is kedvükre válogathatnak. Ilyen a vasvári Bárány Fesztivál, a Velemi Gesztenyeünnep, az Őrségi Tökfesztivál, a lukácsházi és a szarvaskendi disznótoros böllérversenyek, továbbá a szentgotthárdi Birka Fesztivál. 

Aki eljön hozzánk, érdemes megkóstolnia a toronyi kenyeret, a kőszegi és a sági, kis-somlai borokat, az őrségi vargányából készült ételeket. 

Közbiztonságunk jó, gazdaságunk lendületesen fejlődik. Az elmúlt év végén a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint Vas megyében 123 ezren tartoztak a gazdaságilag aktív népesség körébe. Ezen belül 120 ezren foglalkoztatottként jelentek meg a munkaerőpiacon. A munkanélküliek száma a felére csökkent 2015 azonos időszakához viszonyítva. Az 1,9 százalékos munkanélküliségi ráta 2,5 százalékponttal alacsonyabb az országos átlagnál. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a megyénkben nem a munkanélküliség, hanem sokkal inkább a munkaerőhiány adja fel a leckét. A Vas megyei telephelyű ipari vállalkozások tavaly az országos ipari termelés 4,6 százalékát állították elő. Az egy lakosra jutó termelési érték 5 millió forint volt, amellyel a területi rangsorban a 4. helyet foglalja el a megye. A vasi székhelyű ipari vállalkozások termelése 989 milliárd forint volt, s ez egy esztendő leforgása alatt 2,6 százalékkal nőtt. A vasi székhelyű ipari vállalkozások 2016-ban csaknem 24 ezer embernek adtak munkát.  

A Vas megyei székhelyű szervezetek az előzetes adatok szerint 2016-ban 85 milliárd forintot fordítottak új tárgyi eszközök beszerzésére, létesítésére. Az összes beruházás 65 százaléka a feldolgozóiparban valósult meg, ennek csaknem fele járműipari cégeknél. 

Megyénk gazdaságában meghatározó szerepe van a turizmusnak. 2016-ban a megye kereskedelmi szálláshelyein 493 ezer vendég szállt meg, az előző évinél 7,1 százalékkal több. A forgalom közel felét adó külföldi vendégek számának bővülése 8,7 százalék volt, míg a belföldi vendégek 5,6 százalékkal érkeztek többen.  A megye kereskedelmi szálláshelyein eltöltött 1 millió 554 ezer vendégéjszaka 9,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A legtöbb külföldi vendég, 39 százalék Csehországból érkezett. Ettől alig maradtak el az osztrákok 33 százaléknyi részesedéssel. A kereskedelmi szálláshelyeken – az előző évihez képest – folyó áron 6,9 százalékkal nagyobb, 21,6 milliárd forint bruttó árbevétel keletkezett, melynek fele a bruttó szállásdíjakból származott.

Látogasson el Ön is hozzánk, tapasztalja meg személyesen vendégszeretetünket!  

 

Majthényi László,

a Vas Megyei Közgyűlés elnöke