Fényfesztivált rendeznek júliusban a pécsi Zsolnay Negyedben

Zsolnay

Fényárban fog úszni Pécs városa 2016 nyarán a Zsolnay Örökségkezelő NKft. legújabb, szemet kápráztató kezdeményezése jóvoltából. A Zsolnay Fényfesztivált július elején rendezik a baranyai megyeszékhelyen.

Mint minden évben, így idén is több tematikus zenei és családi fesztivál változatos programkínálatával teszi színessé és rendhagyóvá Pécs kulturális életét a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Július első hétvégéjén például összművészeti fesztivállal várják a kikapcsolódni vágyókat. A program a város közel 2000 éves múltjának lenyűgöző hagyatékát a fantázia világával szövi össze, színes programjával az impozáns múlt és egy elképzelt jövő határán játékra és gondolkodásra sarkall, értéket közvetít, szórakoztat és gyönyörködtet – ajánlja honlapján a szervező társaság.

Napközben a belváros a múlt históriáinak, hangulatainak életre keltéséhez ad hátteret: a nevezetes történelmi helyszíneken, köztereken és eldugott utcácskákban különböző élmények várnak a látogatókra, − színészek, zenészek, különleges utcai mulattatók és vásározók kínálják tudásuk és alkotásaik legjavát.

A misztikus ókeresztény sírkamrák, az első magyarországi egyetemet bemutató épületegyüttes, a törökkori emlékek és az újjászületett Zsolnay családi és gyárépületek mind-mind megelevenednek a fesztiválon, és korhű hangulatokkal, produkciókkal, látnivalókkal népesülnek be.

Sötétedés után képzeletbeli világban találja magát a látogató: a belváros fényárba borul. Álló és mozgó fényfestészeti remekek, fényépítmények és fényinstallációk kápráztatják el a közönséget, miközben a szabadtéri színpadon koncerteket rendeznek, a mediterrán hangulatú utcákon cirkuszi és utcaszínházi produkciók váltogatják egymást.

fotó: zsolnay.hu