Felújították a Tihany és Szántód között közlekedő kompot

Komp

Ünnepélyesen felavatta a BAHART a felújított Kossuth kompot. A közel 150 millió forintos munkát saját beruházásban végezte el a cég. Tavaly majd’ másfél évtizedes rekord dőlt meg, 1,1 millió utast szállított a komp Tihany és Szántód között.

A közel 150 millió forintos saját beruházás keretében felújított Kossuth Lajos kompot ünnepélyes szalagátvágással és pezsgős koccintással szimbolikusan a Balaton közepén avatta fel Witzmann Mihály Somogy megyei országgyűlési képviselő, dr. Bóka István, a BFT elnöke, Vízvári Attila Szántód, és Tósoki Imre Tihany polgármesterének közreműködésével.

A felújított komp műszakilag és külsőre is megújult. A nehéz aszfaltburkolatot modern és könnyebb, ugyanakkor jóval időtálló anyagra cserélték. A felépítmény és a kormányállás teljesen megújult, korszerű mosdókat alakítottak ki a fedélzeten.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint idén húsvétkor a Nemzeti Regatta motorost, most a Kossuth komp felújítása is megvalósult.

A kompokon Szántód és Tihany között több mint 1,1 millió utas utazott tavaly, amellyel 14 éves rekord dőlt meg. 2017-ben már július 24-én elérte a BAHART a félmilliós utasszámot a kompközlekedésben, így idén is rekordszámú utasra számítanak az év végéig.

Az első hét hónapban szállított gépjárművek száma meghaladja a 210 ezer darabot, míg a kerékpárok esetében ez a szám eléri a 33 500-at.

Mozsár István, a Balatoni Turisztikai Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson kiemelte a balatoni hajózás turizmusélénkítő, összekötő és dinamizáló szerepét a régióban. A régión belüli közlekedés hatékonyságjavításának megvalósításához várhatóan komoly forrásokat fordíthat a BAHART a következő időszakban a járműpark, valamint a kikötői létesítmények felgyorsított korszerűsítésére, fejlesztésére – tette hozzá.

Az idén még két egyedülálló kompkoncert is lesz: augusztus 25-én délelőtt az Alma együttes ad gyerekkoncertet, szeptember 16-án pedig a Tankcsapda dübörög majd a fedélzeten.

A Balatonon csak Szántód és Tihany között van kompközlekedés. Nyári időszakban, júniustól szeptember közepéig 40 percenként, ősszel és tavasszal óránként jár a komp. A menetidő 10 perc. Az átkelés csak akkor szünetel, ha befagy a tó.

Fotó: http://hajozas.hu