Felújították a pécsi állatkertet

pécsi állatkert

Befejeződött a pécsi állatkert felújítása, s még a nyár előtt meg is nyitja kapuit a létesítmény. Közel kétmilliárd forintos uniós forrásból korszerűsítették a parkot, amelynek állatállománya is rövidesen teljes lesz.

Május 20-án, pénteken nyit a pécsi állatkert. Páva Zsolt polgármester nagy örömmel jelentette be, hogy a felújítással végeztek, a műszaki átadás-átvétel már decemberben megvolt. 1,8 milliárd forintból, teljes egészében uniós pályázati forrásból újult meg a zoo.

A polgármester kiemelte, hogy lesz madárröpte és állatsimogató helyszín is, illetve egy külön oktatóbázist is kialakítottak, ahol lehet majd tanórákat, foglalkozásokat tartani.

A fejlesztés miatt megszűnt a belvárosi akvárium-terrárium, amely szintén a Mecsekre költözik, így minden funkció egy helyen lesz.

Egyes állatok szállítása, beszoktatása valamivel tovább tartott, mint remélték, és vannak olyan állatok is, amelyek még mindig nem érkeztek meg. Várják még a zebrát, a varacskos disznót, a pitont, a leguánt és a Bulgáriából érkező barnamedvét. A megújult pécsi állatkertben olyan különleges állatok is láthatóak lesznek majd, mint a puma, a fóka, a cápa, a bengáli tigris, a krokodil és a leopárd.

Páva Zsolt azt is elmondta, hogy el kellett dönteniük, vagy a jelenlegi helyszínt fejlesztik, vagy új állatkertet építenek egy új helyszínen. Az biztos volt ugyanis, hogy a vízbázis védelme és a korábbi leromlott állaga miatt nem maradhat változatlan formában a komplexum. Mivel azonban a korábbi állatkertet társadalmi összefogással, a pécsiek áldozatos munkájával építették, úgy döntöttek, hogy újjáépítés helyett egy teljesen új, a mai kor színvonalán is túlmutató, gyakorlatilag teljesen új állatkertet építenek a Mecsek oldalában, ugyanakkora területen, de azt jóval hatékonyabban kihasználva.

Páva Zsolt arról is beszámolt, hogy tágas parkolót és új fogadóközpont építettek, valamint a létesítmény egy ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környéke állat- és növényvilágát.

A Pécsi Állatkert 1960-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a mindössze 3,5 hektáros területen. Induláskor elsősorban hazai állatfajokat mutatták be, később egzotikus állatokkal is bővült a gyűjtemény. A létszám folyamatosan nőtt, ám az állatkert területének nagysága nem változott. Az akvárium-terrárium 1985-ben Pécs belvárosában nyílt meg.

fotó: allatkert1 – MTI, foka – programozoo.hu