Félmilliárdos támogatást kapott kutatási munkájára a Soproni Egyetem

Soproni egyetem

Új kutatólaborokat épít a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara, amely 423, 67 millió forintot kapott a fás biomassza-alapanyag termesztési feltételeinek kutatására a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Az MTI-nek adott tájékoztatás szerint a támogatásból az egyetem kutatólaborokat hoz létre, és a 2020-ig tartó projekt javíthatja a biomassza-alapanyag termesztésének hatékonyságát, elősegítheti a nyersanyag gazdaságos és környezetbarát felhasználását.

Lakatos Ferenc, az Erdőmérnöki Kar dékánja hangsúlyozta: gazdasági és ökológiai okok miatt is egyre fontosabb a biomassza, amely Magyarország számára a legtöbb lehetőséget rejtő, tiszta és megújuló energiaforrás, alapanyagának termesztéséhez ráadásul az itteni természeti adottságok is kedvezőek.
Az egyetem utalt arra is, hogy Magyarország ökológiai adottságai a környező országok feltételeihez igen hasonlóak, ezért a beruházást nemzetközi érdeklődés kíséri, s a projekt így hozzájárulhat a Soproni Egyetem nemzetközi kapcsolatainak bővítéséhez is.

Az egyetem a közelmúltban tartott névadó szenátusi ülést, mivel visszakapta régi nevét. Az ünnepségen felszólalók mindegyike fontosnak nevezte a felsőoktatási intézmény háromszáz éves hagyományain, a gyakorlati tapasztalaton és a megújuláson alapuló tudás átadását.

Faragó Sándor rektor hangsúlyozta, hogy az intézmény fejlesztési terve szerint magas színvonalú oktatási, kutatási és innovációs felsőoktatási intézményként folyamatosan megújuló mérték- és értékközpontként szeretne működni Európában.

A folyamatos megújulásra való képessége lehetővé teszi, hogy a hazai és a nemzetközi tudományos szférát tovább gazdagítsa. Az egyetem stratégiáját 2015-ben kezdték kialakítani, középpontjában az értékközpontúság, a környezettudatosság, a kreativitás, a gyakorlatorientált szemlélet és az együttműködések állnak.

Az egykori Nyugat-magyarországi Egyetem idén február 1-jétől viseli a Soproni Egyetem nevet, miután a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez került, az Országgyűlés tavaly novemberi döntése értelmében.

Fotó: sopron.hu