Félmilliárdos nyomdaipari fejlesztés Békéscsabán

Békéscsaba nyomdagép

Európai uniós támogatás segítségével bővíti termelési kapacitását a békéscsabai Javipa Nyomdaipari Kft. Az ötszázmillió forint értékű beruházás ötven százaléka uniós, vissza nem térítendő támogatás.

Egy világviszonylatban is újdonságnak számító technológiához jut a békéscsabai Javipa Nyomdaipari Kft. azzal a beruházással, amelyhez 251,6 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el. A fejlesztés néhány új munkahelyet is jelent a jelenleg több mint száz dolgozót foglalkoztató vállalatnál.Egy 503,2 millió forintba kerülő ofszet nyomógéppel bővíti termelési kapacitását a cég. A vállalat a támogatáson felüli összeg egy részét saját forrásból, a többit pedig bankhitelből kívánja fedezni. A fejlesztés a tervek szerint augusztusban zárul.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint ilyen technológiával ma Magyarországon senki sem rendelkezik. A nyomógép előnye abban rejlik, hogy a korábbi öt-hat szín helyett egyidejűleg hét szín használata lehetséges. Az úgynevezett anicolor technológia segítségével a beállítási ívek száma egyharmadára csökken, így jelentős anyagköltség-megtakarítás, emellett műszakonként akár 1-1,5 óra időmegtakarítás érhető el.

A beruházás során – mivel a növekvő megrendelés-állomány révén több alapanyagot és készárut kell mozgatni – két targoncát is beszereznek.

A Javipa Nyomdaipari Kft.-t három magánszemély alapította1990-ben. A társaság fő tevékenysége kis és közepes példányszámú csomagolóeszközök nyomdai kivitelezése, faltkarton dobozok, címkék, tekercses kivitelű csomagolóanyagok előállítása. A Javipa dinamikusan fejlődik, piaci részesedése folyamatosan nő. Az elsősorban belföldi megrendelésre dolgozó vállalkozás árbevétele tavaly elérte a 2 milliárd forintot.

fotó: http://www.bevezetem.hu/