Fejlődik és nyitott a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár

Mercedes-Benz

Ötvenezredik látogatóját fogadta a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, amely 2013-tól látogatható. A négyezer embert foglalkoztató üzemben komoly fejlesztés zajlik, újabb gyáregységet építenek egymilliárd eurós költségvetéssel. 

A Zentáról érkezett Szolda József volt az 50 000. regisztrált látogató a Mercedes-Benz Gyárban. A jubileumi vendéget Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igazgatója személyesen köszöntötte a kecskeméti üzemben.

Az elmúlt három évben a termelési munkálatokat többek között továbbtanulás előtt álló diákcsoportok, egyetemi és szakmai csoportok látogatták, de számos cég és nonprofit szervezet választja rendhagyó programként munkatársai, közösségei számára. A látogatói program iránt a kezdetek óta óriási az érdeklődés, az idei évre például már nincsenek szabad helyek. A német autógyártó célkitűzése, hogy a prémium minőséget garantáló csúcstechnológia bárki számára megtapasztalható és átélhető legyen világszerte.

A Mercedes-Benz jelenleg második gyárát építi Kecskeméten, amely első- és hátsókerék-meghajtású személygépkocsik gyártására is alkalmas lesz. „A következő években 1 milliárd euró értékű beruházást tervezünk a kecskeméti telephelyen. A beruházás eredményeként csúcstechnológiával rendelkező, az ipar 4.0 szellemiségében épült, hatékony gyártási egység – úgynevezett „Flex-Werk” − létesül, ahol a rugalmas termelési rendszerben különböző jármű-architektúrájú és meghajtású modellek gurulnak majd le a szalagról. Ezzel termelési kapacitásaink megnőnek, és mindemellett a piaci igényekre is a szükséges rugalmassággal és gyorsan tudunk reagálni. Vállalatunk ezáltal tovább növeli versenyképességét”– nyilatkozta Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelős igazgatótanácsi tagja. A Mercedes-Benz termékpalettája jelenleg 32 modellből áll, ami a közeljövőben 40 modellre bővül. A tervek között szerepel továbbá minden Mercedes-Benz személygépkocsi-gyártósor fokozatos alkalmassá tétele az alternatív, elektromos meghajtású modellek gyártására.

A kecskeméti második gyár karosszéria, felületkezelő és összeszerelő üzemből, valamint egy ipari parkból áll majd.

A Mercedes-Benz Kecskeméten már 2012 óta gyárt sikeresen elsőkerék-meghajtású kompakt autókat az egész világ számára. 2016 februárjában pedig legördült az 500 000. autó is a gyártósorról. A Mercedes-Benz 2016. április végén jelentette be, hogy több mint 580 millió eurót fordít meglévő kompakt autógyárában technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére. A kecskeméti telephely gyártósorairól fognak legördülni az újgenerációs Mercedes-Benz kompakt autók is.

Fotó: http://gyar.mercedes-benz.hu/