Farmost jóakaratú emberek lakják

Farmos


Változatos természeti környezet öleli körül Farmost. Legjellemzőbbek a mocsaras, nádas, szikes élőhelyek, amelyek bejárására tanösvények nyújtanak kiváló lehetőséget. A folyamatosan fejlődő, aktív közösségi életet élő, önzetlen lakóiról ismert településről Horváth László polgármestert kérdeztük. 

‒ Farmos környéke gazdag természeti értékekben, változatos élőhelyek veszik körül. Melyek a legjellemzőbbek és a legismertebbek?

‒ Az élőhelyek szinte teljes választéka megtalálható nálunk, a legjellemzőbbek a szikesek, mocsarak, nádasok, emiatt, persze, nem túl értékes a termőföld. Kezd országos ismertségre szert tenni a Farmosi Nagy-Nádas-tó, amely vízi madarak és halak, a környéke pedig vadak élőhelye. A Duna‒Ipoly Nemzeti Park több száz millió forint ráfordításával a nádas közepén szabad vízfelületet alakított ki. A nád háborús időkben búvóhelyet, egyébként pedig megélhetési lehetőséget biztosított az itt élőknek. A Farmoshoz tartozó négyezer hektáros területből több mint ezer Natura 2000-es besorolású, s rengeteg a természetvédelmi terület.

‒ Több mint 15 éve hívták életre, és azóta országos hírűvé vált a békamentés. Miért Farmos lett ennek a bázisa?

‒ Környékünkön honos a barna ásóbéka, amelynek az élőhelye nem, de a szaporodási helye a nádas. Március környékén vonulnak a békák az ívóhelyre, régebben ilyenkor a 311-es út sajnos tele volt tetemekkel. Hogy ezt megakadályozzák, a Duna‒Ipoly Nemzet Park kezdeményezésére minden évben civilek részvételével áttelepítik a békákat. 

‒ Madárvárta, tanösvények, oktatóközpont… Megannyi lehetőség a természeti értékek megismerésére. Milyen az érdeklődés?

‒ Nagy az érdeklődés, de főként nem az itt élők, hanem a távolabbról érkezők részéről. 

A Madárvárta a Duna‒Ipoly Nemzeti Park tulajdonában van, az egyetemisták természetvédelmi oktatását segíti. A szintén oktatást segítő Vízparti Élet Háza az egykori Matolcsy-kúria felújításával a Tápió Közalapítvány jóvoltából jött létre. A Sóvirág tanösvényen növényeket, békákat bemutató táblák által övezett úton juthatunk el a nádasig. A Kékbegy tanösvény néhány éve hatalmas nádastűz martalékává vált. A helyiek bált rendeztek, a bevételből társadalmi munkában újjáépítettük a pallósort, elkészítettük a táblákat. A természeti értékekről a faluközpontban lévő információs pont ad tájékoztatást. 

‒ Az önkormányzat ebben a ciklusban milyen fejlesztéseket valósított és valósít meg?

‒ Farmos 3500 lakosú település, vasúton gyorsan, kényelmesen megközelíthető. Nemrég újult meg a vasútállomás, ami színvonalas és környezetbe illő, bakterház jellegű. Érintettek voltunk az ország legnagyobb szennyvízberuházásában, a Tápió Menti Régió szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása elnevezésű projektben, ivóvízminőség-javító programot valósítottunk meg. Őszre elkészül az új orvosi szolgálati lakás, jelentős felújításon esett át a kultúrház.  Pályázaton nyertünk forrást egy védőnői körlet épületének zöldmezős építésére és eszközvásárlásra, orvosi rendelő építésére, s annak felszerelésére. Szintén pályázatok útján lesz keret ravatalozóra, új kerékpárút építésére, a meglévő felújítására.

Folyamatosak a fejlesztések nálunk, a 350-400 milliós költségvetésünk a pályázati forrásokkal együtt évről évre meghaladja a milliárdot. Az ötezer lélekszám alatti települések tekintetében TOP10-ben vagyunk a sikeres pályázatok tekintetében.

‒ Milyen a civil kurázsi Farmoson?

‒ Az erdélyi Várfalvával van testvérvárosi kapcsolatunk, kölcsönösen látogatjuk egymást. A Farmosi Kulturális Napokon szoktuk őket vendégül látni szeptember utolsó előtti hétvégéjén. Ez a település legnagyobb rendezvénye, de működnek aktív civil szervezeteink, amelyek szintén kínálnak programokat, de más területen is számíthatunk rájuk. Az önkéntes tűzoltó egyesületünk és a nyugdíjas egyesület évek óta példamutató munkát végez. Nemrég alakult egy hagyományőrző egyesület, amelynek indulásához jelentősebb támogatást adtunk.

Büszkén mondhatom, hogy van egy ötven éve alakult zenekarunk, az alapító házaspár jóvoltából évtizedeken át tanultak a farmosiak hangszeren játszani. Néhány éve szerveztünk egy találkozót, és akkor határoztuk el, hogy újra összeáll a Kovács Pál zenekar. Helyben és a környéken szoktunk muzsikálni, de bemutatkoztunk már Erdélyben is.