Fábiánsebestyénben az erőt az összefogásban látják

Fábiánsebestyén

Csongrád megye legnagyobb nemzetközi sporteseménye lesz a 16. Kettesfogathajtó Világbajnokság, amelyre szeptember 9. és 13. között Fábiánsebestyénben kerül sor. A szervezőbizottság elnökét, Farkas Sándort, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnökét a megye mezőgazdaságának helyzetéről is kérdeztük. 

− Minek köszönhető, hogy Fábiánsebestyén adhat otthont egy ilyen rangos versenynek?

− Hosszú és következetes munka eredményeképpen került Fábiánsebestyénbe a világbajnokság. Nálunk már 34 éve rendeznek fogathajtó versenyeket, az elmúlt 15 évben világkupa fordulókat és nemzetközi versenyeket is tartottunk, három éve pedig megbízást kaptunk Duna Alpesi Kupa megszervezésére, ami nemhivatalos Európa-bajnokság. Ezek sikere alapján pályáztuk meg a vb rendezési jogát, amit a nemzetközi szövetség döntése nyomán megkaptunk. 19 nemzet versenyzőit várjuk, s a szabályok szerint nemzetenként négy fogat indulhat. Felkészültünk a versenyre, gondoskodunk a lovak elhelyezéséről. Legnagyobb feladat a szálláshely biztosítása, hiszen Csongrád megye északi csücskében híján vagyunk szálláshelyeknek.

− Komoly kihívás ez egy akkora településnek, mint Fábiánsebestyén…

− Fábiánsebestyén nem egyedül vállalta ezt a „terhet”. A 22 település – ahol megválasztottak országgyűlési képviselővé – polgármestereivel napi kapcsolatban vagyok. Valamennyien magukénak tekintik ezt a világbajnokságot. Sokfelé jártam már a világban, de ilyen mértékű összefogást még nem láttam. Nem a pénzről beszélek, hanem arról, hogy akinek sátra, sörpadja vagy éppen fűnyírója van, azzal járul hozzá a rendezéshez. Más polgárőröket ad a rendészeti munkához, gallyat darál, vagy a locsolóautóját küldi hozzánk rendben tartani a terepet. Készül egy olyan akadály, amely ezt az összefogást jelképezi, s amelyen mind a 22 település címere, zászlója látható.

− Milyen eredményekre számít a vb-n?

− A magyarok a címvédők egyéniben és csapatban is. A nemzetközi mezőny idén rendkívül erős. Mi mindent megteszünk azért, hogy a mieink számára minden feltétel adott legyen az újabb győzelemhez. Részrehajlás nélkül szeretném, ha felcsendülne a magyar himnusz.

− Valóban látványosak az előkészületek. Még utat is építettek…

− Szentes és Fábiánsebestyén között nagyon rossz minőségű volt az út. Természetesen az útépítés nem áll meg Fábiensebestyénnél, hanem tovább épül egészen a megyehatárig.

− Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnökeként hogyan látja a megye mezőgazdaságának a helyzetét?

− Elsősorban a fejlesztésekről szeretek beszélni, mert abban látom a jövőt. Ha egy gazda hosszú távon gondolkodik és talpon akar maradni, akkor a fejlesztésben kell gondolkodnia. Nagyon sok erőt és energiát fektettünk a Csongrád megyei mezőgazdaságba, így megfelelő gazdasági stabilitással bíró erős gazdaságaink vannak. A kertészeti ágazatban, ami a nemzeti gazdaságpolitikában kiemelt szerepet kapott, előkelő helyen szerepelünk. Évtizedes kínlódás után 2-3 éve sikerült elérni, hogy a termálvíz-visszasajtolási kötelezettséget eltöröljék. Azóta fúrják a termálkutakat, amelyek biztosítják az üveg- és fóliaházak biztonságos termesztési feltételeit. Így teljesülhet az a cél, hogy minél több magyar zöldség kerüljön az asztalokra.

A megyében komoly hagyománya van a szarvasmarha- és sertéstartásnak. Ebben az

ágazatban mindig adódnak hullámhegyek és hullámvölgyek, de azt látom, hogy azok a gazdák, akik belevágtak, nem adják fel, s megpróbálják túlélni ezeket a kríziseket.

− Milyen teendők várnak még a gazdákra?

− Csongrád megyében aránylag magas az öntözött területek aránya, ám a kormányzati támogatások és a vidékfejlesztési programok kihasználásával további fejlesztésekre van szükség, hogy minél kiegyensúlyozottabb termelési viszonyokat tudjunk kialakítani. Elég nagy területen termelünk konzervipari növényeket, ugyanakkor nagy hátrány, hogy nincs konzerviparunk. Nem mondhatunk le arról, hogy itt a térségben egy komolyabb konzerv- vagy hűtőipari üzemet építsünk. De vissza kell állítani a makói hagyma és a szegedi fűszerpaprika rangját is. Új fajtákkal, új technológiákkal biztosítani lehetne a nagyon jó minőséget, amivel újra meghódíthatnánk a világot.