Ezer csapat készít kolbászt a jubileumi Csabai Kolbászfesztiválon

Megteltek a környék szálláshelyei október utolsó hétvégéjére: Békéscsabán huszadik alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált. A négynapos eseményre több mint 110 ezer vendéget várnak.

Az immár 20. Csabai Kolbászfesztiválról a rendezvény igazgatója, Hégely Sándor azt mondta: október utolsó hetére szabályos fesztiválvárost építenek a békéscsabai sportcsarnok környezetében,  a 100 ezer négyzetméteres területen 15 ezer négyzetmétert hatalmas sátrakkal le is fednek.

A térség hagyományosan megtelik az október 28-án kezdődő négynapos programra, hiszen Békéscsaba ötven kilométeres körzetében már nem igazán lehet szálláshelyet találni a fesztivál idejére – részletezte az igazgató.

A rendezvény egyik fő attrakciója természetesen továbbra is a disznóvágások bemutatása, a csabai disznótorok hagyományainak a továbbadása, ám azon túl, hogy a program őrzi a hagyományokat, számtalan újdonsággal is szolgál. A kolbászkészítő versenyre, amelyet 29-én délelőtt rendeznek, 750 csapat nevezett be. Az előző napon viszont a fiatalok mérethetik meg magukat: az ifjúsági kolbászkészítő versenyre, ahol nincs nevezési díj, 250 csapat nevezett.

Szintén a hagyományok keretében mérkőzik meg az a csaknem 150 kolbászkészítő, akik a nemzetközi szárazkolbászversenyen mérik össze kolbászkészítő tudásukat.

Ismét megrendezik az élelmiszeripari és mezőgazdasági kiállítást. Sőt, az idei fesztiválra időzítve jelenik meg a „Csabai táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál” című, fotókkal gazdagon illusztrált könyv is, amelyet Ambrus Zoltán, a kolbászfesztivál alapítója és korábbi igazgatója szerkesztett.

Az idén is lesznek vendégei a fesztiválnak, mások mellett Gyula és a szlovákiai Érsekújvár küldöttei, valamint a Balaton-felvidéki borászok.

A fesztivált családi nappal zárják 31-én: itt a vendéglátók által biztosított 50 százalékos kedvezmény mellett játszóházak és színpadi előadások várják a kicsiket, miközben folytatódnak a felnőttek számára hirdetett programok és versenyek.

A Csabai Kolbászfesztivál a zenerajongóknak is vonzó lehet: 28-án Dr. Alban, 30-án pedig Thomas Anders és a Modern Talking Band lép színpadra,  s felcsendülnek majd operett- és musicalslágerek, de színes lesz a hazai könnyűzenei repertoár is, hiszen a Magna Cum Laude és Demjén Ferenc mellett hallhatjuk és láthatjuk Szikora Róbertet, valamint a Halott Pénz és az Ismerős Arcok zenekart is.

Fotó: autoszektor.hu