Ez az esztendő az építkezések éve lesz Nagykanizsán

Biciklis felvonulás


A megyei jogú város vezetése az idei fejlesztések révén tovább munkálkodik azon, hogy Nagykanizsa Dél-Zala vonzó gazdasági, kereskedelmi, oktatási és kulturális központja legyen. Dénes Sándor polgármestertől kértünk interjút.

− A 2014−2020-as időszakra szóló Integrált Területi Program megvalósítása a végéhez közeledik. Milyen városfejlesztési beruházások történtek Nagykanizsán 2018-ban, és melyek várhatóak az idei esztendőben?

− A TOP-os pályázatoknak köszönhetően már elkészült a Kossuth téri óvoda, amelynek az elmúlt év decemberében volt a műszaki átadása, s az ünnepélyes avatásra is hamarosan sor kerül. A Rózsa úti bölcsőde felújítását márciusban fejezi be a kivitelező. Ez teljes körű energetikai korszerűsítést jelent. Hamarosan megkezdődik a Napraforgó Bölcsőde hasonló tartalmú átalakítása is. Ami pedig az egészségügyi célú projektjeinket illeti, azoknál a közbeszerzési eljárások zajlanak.

Szintén TOP-os beruházást jelent a zöldváros programunk, melynek keretében tereink újulnak meg, amelyre már kiírtuk a közbeszerzést. Reményeink szerint e fejlesztések többsége 2019 végére megvalósul. Ugyancsak idén fejeződik be a tavaly megkezdett infrastruktúra-fejlesztési projektünk, amely húsz út- és járdaszakasz felújítását jelenti 1,9 milliárd forint értékben.

Saját erőből, több mint 200 millió forintból parkolókat építettünk a keleti városrészben, középületeket és utakat újítottunk fel az elmúlt évben.

− Hol tart a „Nagykanizsa az Adria kapuja” projekt kivitelezése?

− Ez a projekt a Modern Városok Program része, s ebben két sportcélú beruházás szerepel. Az egyik a többfunkciós sportcsarnok, amely régi álma Nagykanizsának, s a keleti városrészben épül fel. A közbeszerzést itt is kiírtuk, több kivitelező érdeklődött, várjuk az ajánlataikat. Maga az építkezés az év második felében megkezdődhet, és 2020 végére várhatóan befejeződik. A csarnok nem csupán jó néhány sportág kiszolgálására, hanem kulturális és egyéb nagyrendezvények befogadására is alkalmas lesz. A jelenlegi uszodánk szomszédságában versenyuszodát építünk, ötvenméteres medencével és lelátókkal, a tervek már elkészültek. Még a tavasszal a közbeszerzés kiírásra kerül.

A „Nagykanizsa az Adria kapuja” projekthez tartozik még a ferences kolostor felújítása, illetve bővítése, amely a vallási turizmust fogja szolgálni. Szintén a Modern Városok Program keretében folyamatban van egy hatvanhektáros ipari park kialakítása.   

− Napjainkban milyen a város munkaerő-piaci helyzete?

− Ha cégvezetőkkel beszélek, mindannyian azt mondják, hogy hiány van a szakképzett munkaerőből. Sőt olyat is hallok, hogy a különösebb szakmai tudást nem igénylő, operátori feladatokra is nehéz munkavállalót találniuk Nagykanizsán. Régiós szinten azonban még van munkaerő a dél-zalai vidéken.

− Terveznek-e turisztikai célú beruházásokat?

− A ferences kolostor bővítését már említettem, de itt hozzáteszem, hogy a pincéjében tervezünk egy házi sörfőzdét is, amely a sörgyártó Nagykanizsa múltját idézné fel, megemlítve, hogy hajdanán a ferences szerzetesek főztek sört, sőt híresek voltak a kitűnő boraikról is. Kialakítunk benne egy éttermet sörözővel, kiállítóhelyiségeket és szálláshelyeket, amelyek szintén a turizmus élénkítését fogják szolgálni.

2018-ban a városlakók kedvenc kirándulóhelyén, a csónakázótó mellett, a Zalaerdő Zrt. jóvoltából megújult a kilátónk, ahonnan csodálatos panoráma tárul a turisták elé. A látogatóközpont közelében egy tizenöt játékelemet tartalmazó játszótér épült. Idén elkészül még egy hiányzó szakaszon a kerékpárút, amelyen át a városközpontból indulva kerékpárral megközelíthető lesz a csónakázótó, s egy sétány is épül a tó körül. Magán a csónakázótavon vízibiciklizni és csónakázni is lehet, de találnak lehetőséget a vízparton a lovaglás és a kerékpározás szerelmesei is.

− Mely idei programokra hívná fel a Nagykanizsára látogatók figyelmét?

− Nagykanizsa a fesztiválok városa. Miklósfán termesztik a különleges, lila színű kerek répát, s januárban volt a XVIII.  Répafőző Fesztivál. A farsang végén lesz a háromnapos Fánkfesztiválunk, áprilisban pedig a Város napja, júniusban a Sör Fesztivál. Nyáron tartjuk a csónakázótavon az Ohmydeer könnyűzenei fesztivált, a Bor és Dödölle Fesztiválra pedig hagyományosan szeptemberben kerül sor. Az ország minden részéből várjuk szeretettel a vendégeinket.