Európai tíz legjobbja között a medinai Apponyi Kiskastély

Medina

Best Historic Hotel of Europe-díjat nyert a medinai Apponyi Kiskastély. Egyben Európa tíz legjobbja közé választották a hangulatos szálláshelyet. 

A Historic Hotels of Europe (HHE) 18 európai ország kastélyszálló-egyesületeit tömöríti. 2016-ban több mint ötszáz szálloda közül választották ki a legjobbakat. Ennek során példátlan sikert ért el az Apponyi Kiskastély, elnyerve a Best Historic Hotel of Europe-díjat. A hangulatos medinai szálláshelyet egyben Európa tíz legjobbja közé választották. A kategóriagyőztesnek járó aranyérmet a francia székhelyű Historic Hotels of Europe gálavacsorával egybekötött ünnepélyes ceremóniáján adták át a görögországi Santoriniben.

A restaurálás, felújítás után 2011-ben elkészült kastély Magyarországon szokatlan, de Nagy-Britanniában népszerű kettős funkcióval bír: egy apró, családias kastélyszálló, illetve családi fészek: Halász Zsolt, valamint felesége – aki egyben a kiskastély ügyvezetője −, Horváth Csilla otthona.

Az 1200 holdnyi medinai birtok 1850-ben került az Apponyiak tulajdonába. Az 1835 körül épült kastély utolsó lakója, gróf dr. Nagyapponyi Apponyi Rezső jogi doktorátust szerezve, tanulmányai után a király személye körüli minisztérium fogalmazója, majd titkár és császári-királyi kamarás. 1915-ben Bécsben feleségül vette báró Holt Franciskát. Ezután modernizálták, bővítették a medinai úrilakot az ifjú pár számára méltó kiskastéllyá. A nagy múltú, számos neves őst adó Apponyi família ifjú sarja sem kerülhette el a politikát. Minden idők legfiatalabbjaként, 1917-ben IV. Károly király Tolna vármegye főispánjává nevezte ki. 1918 októberében visszavonult pusztakápolnai (medinai) birtokára. A második világháború után a kastélyt államosították, 1951-től 2002-ig általános iskola működött benne. 2008-ban vásárolta meg jelenlegi gazdája, dr. Halász Zsolt.

Az épületegyüttes és a birtok egy XIX. századi középnemes életének, miliőjének és korának lenyomata, falusi bájjal fűszerezve. A Szekszárdhoz közeli kastélyszálló egy valóságos időkapszula, amely a XIX. századi dzsentris hedonizmus apró, de tökéletesnek tűnő főhadiszállása.

Fotó: Babai István