Emlékezetes jubileum Hévízen

Hévíz

Idén 220 éve annak, hogy Festetics György gróf (1755−1819) megépíttette az első fürdőépületet a Hévízi-tó felett. Az évfordulóra közösen emlékezett a Hévíz TDM Egyesület és a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Hotel Spa Hévíz.

A 220 éve történt első építkezések nyomán Hévízen, dacára a történelem viharainak − a két világháborúnak, a Festetics-birtokok államosításának, a bauxitbányának −  az elmúlt két évszázad során nemzetközi hírű gyógyfürdőhely és fürdőváros fejlődött. Azóta számos kiváló bérlője, fürdőorvosa és neves vendége volt Hévíznek, akik mind-mind hozzájárultak a gyógyfürdőhely népszerűségének növeléséhez.

Az első fellelhető tanulmány az ottani gyógyvízről, valamint a legrégebbi térkép is 1769-ben készült, egy 1780-as írás pedig a kénszagú patak gyógyhatásait is részletesen említi. Kétségtelen azonban, hogy a nagy műveltségű főúr céltudatos munkája, melynek része v olt a lápos, bozótos területek feltöltése, az erdős területek számának növelése, az első fürdőépületek létesítése teremtette meg a fürdőkultúra alapjait Hévízen.

Hévíz és a Hévízgyógyfürdő számára különösen fontos ez az évforduló, hiszen gróf Festetics Györgynek a Hévízi-tóért tett aktív munkássága nélkül aligha válhatott volna az 1800-as évekre fürdőhellyé az akkor még uradalmi tulajdonban lévő „kénszagú víz”, és ki tudja, létezne-e manapság a méltán híres fürdőhely.

Az évfordulót sokszínű programmal ünnepelték Hévízen. Dr. Kvarda Attila, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója, Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és Horváth Orsolya, a Hévíz TDM Egyesület elnöke beszéltek az elmúlt 220 év jelentőségéről, méltatták Festetics György tevékenységét, és szót ejtettek a gyógyfürdő múltbéli és mai jelentőségéről. A nap különlegességeként 220 sárga gumikacsát engedtek a Hévízi-tóba, amelyek játékosan jelképezték Hévízgyógyfürdő eddigi 220 évét. A kacsák már önmagukban is kedves, hazavihető ajándékok, ennél is többről volt szó! A 220-ból 22 kis sárga kacsa meglepetést rejtegetett. Aki megtalálta a „nyertes kiskacsák” egyikét, ajándékcsomaggal térhetett haza Hévízről.

Hévíz Anno címmel fotótárlat nyílt, és megtartották a „Hévíz 220! Van egy képed hozzá?” című fotógyűjtés eredményhirdetését is. A Tófürdő kedvezményekkel csatlakozott a programhoz.

Fotó: Hévíz TDM Egyesület