Elemzik a mozgást a hévízi Festetics Fürdőházban

Hévíz


Önök tudják, hogy a járásunkból mennyi mindenre lehet következtetni? Az egészség ugyanis szoros összefüggésben áll a mozgással. A járás az egyik legtermészetesebb mozgásunk, amely hatással van a teljes szervrendszer működésére. Ehhez szorosan hozzátartozik a gerinc és a medence helyzete, az ízületi mozgások, a lábak állapota és a lábfej boltozata, vagy például a talpak talajra gyakorolt nyomása.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Festetics Fürdőházának második emeletén minden hétköznap 11.30 és 15 óra között várja négy jól felkészült, kedves, segítőkész gyógy­tornász hölgy a pácienseket, hat különböző mérésre.

− A mozgáselemző laboratóriumunkban egy speciális, műszeres, számítógép­vezérlésű mozgásvizsgálatot végzünk, amelynek elemző funkciója lehetővé teszi az emberi szervezet mozgás­rendszerének pontos és mélyreható vizsgálatát – mondja dr. Csiszár Béla, a mozgáslabor értékesítési koordinátora. – A testösszetétel-mérés segítségével meghatározzuk a páciens kiindulási egészségi állapotát.  A mért értékek egyenként megmutatják valamennyi nagy, test­alkotó szervrendszerünk tömegét, amelyek összességükben a vizsgált személy teljes testsúlyát adják. A vizsgált értékek összehasonlíthatóak a normál értékekkel, és az életmódra vonatkozó támpontokat adnak. Ezek ismeretében reális célokat tűzhetünk ki a mozgásszervi rehabilitációs és életmód-programot illetően.

A vizsgálatok első lépése tehát a testösszetétel-mérés. Az InBody-teszt nemcsak meg­vizsgálja a páciens teljes testvíz-, zsír-, fehérje- és ásványianyag-adatait, hanem megmutatja a testzsír­százalékot, az izomelosztást és a testvíz-egyensúlyt is, amelyek mind-mind kulcsfontosságú tényezők az egészségünk szempontjából.

A törzs több irányú vizsgálata során az innovatív szoftver és a kamerarendszer segítségével lehetőség van a gerinc és a medence összetett mozgásmintájának analizálására, valamint az objektív adatok megjelenítésére, statikusan és dinamikusan is. Álló helyzetben megjeleníti a törzs alakját három síkban, és a dinamikus mérés segítségével a törzs mozgékonyságát figyelhetjük meg − a gerincoszlophoz viszonyítva.

A főbb stabilizáló izomcsoportok izometriás erővizsgálata során 16 izomcsoportot mérnek, amelyeket összehasonlítva a normál értékekkel, megállapítható a mért izomcsoport maximális erőkifejtése. A mozgásanalizáló készülékek összekapcsolódnak egy lokális EMG (elektromiogram) készülékkel, amelynek segítségével a kiválasztott izom aktivitását mérik. A vizsgálat történhet állásban és járás közben is.

Egy külön teremben történik az állás- és járáskép vizsgálata. A test különböző pontjaira markereket helyeznek, s azok segítségével elemzik a testtartás és a járás összefüggéseit, feltérképezik a terhelési rendellenességeket. A lépéstávolság és lépésszélesség, a lengési és a támaszfázis arányai a két oldal összehasonlítása révén fontos biomechanikai paraméterek a járás minőségének elemzéséhez. Mindez a kezelés előtt és után lehetővé teszi az objektív és kvantitatív értékelés eredményének összehasonlítását.

Ugyancsak itt történik a talp­nyomás-eloszlás mérése is. A vizsgáló platformba beépített érzékelők kimutatják a láb boltozati sajátosságait, a maximális terhelési pontokat, a maximális terhelés nagyságát és különbözőségeit a két láb között, valamint a terhelés eloszlását szegmensenként. A mérés alatt folyamatosan látható a súlypont helyzete, és grafikusan kirajzolható annak mozgása, amely szoros összefüggésben áll az egyensúllyal.

Ha rászánjuk magunkat, és elvégzik rajtunk ezeket az érdekes és tanulságos vizsgálatokat, ott helyben még nem kapunk kézhez minden eredményt. A szakemberek kiértékelik a mért értékeket, és azokat elküldik a kezelőorvosnak, aki ennek függvényében meghatározza a további szükséges terápiát.