Éjszakai kalandozás a várkastélyokban

Ozora

Június utolsó hétvégéjén országszerte számtalan különleges élmény várja a várak, kastélyok és emlékhelyek szerelmeseit. Több helyszín varázslatos, gyertyafényes programokkal csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához, ám nemcsak szombat éjszaka érdemes felkeresni a kastélyokat, várakat, ugyanis a Borkultúra programsorozat folytatódik.

Rendhagyó gasztro-tárlatvezetések is várják az érdeklődőket országszerte a Forster Központ kastélyaiban, váraiban a Múzeumok Éjszakája hétvégéjén június 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap.

Ozorai Pipó várkastélyában az éjszakába nyúló jelmezes reneszánsz táncház és tűzzsonglőr-bemutató várja a látogatókat. Pipó uram lakomáján történelmi gasztroshow-n vehetnek részt a vendégek, miközben tájjellegű szekszárdi borokat kóstolhatnak. Naplementekor fénnyel ölelik körül a várat, fáklyás tömeg öltözteti sejtelmes ragyogásba a várkastély falait.

Népszerű operaáriák sora és a helyi specialitásnak számító levendulás barátfüle várja azokat, akik a majki kamalduli remeteség misztikus falai között töltik a Múzeumok Éjszakáját. A Borkultúra jegyében a „Cellakertek fűszerei” elnevezésű tárlatvezetéssel és móri borok kóstolójával várják a látogatókat.

A rejtélyes Andrássy-titokszoba és bronzkori kiállítás nyílik meg a tiszadobi Andrássy-kastélyban. Tűzugrás és tűztánc, táncház és tánctanítás várja az éjszakázókat, akik olyan, a látogatók elől lezárt helyiségekbe is beleshetnek, mint Andrássy Katinka toronyszobája. Bronzkori leletek a kastélyból címmel időszaki régészeti kiállítás nyílik a Múzeumok Éjszakáján, a kastély pincéjében feltárt sírokban talált 3000-3500 éves tárgyakat most először láthatja a közönség.

Rejtély a kastélyban, belépés csak csendőröknek! Az edelényi kastélyszigeten az 1900-as években valóban megtörtént bűntény vár megoldásra. A nyomozás közben a kastély összes zegzugát felfedezheti a nyomozó-látogató, persze csak a csendőreskü letételét követően. A tárlatokban elrejtett információk segítségével képregény is készíthető az edelényi kastélyban.

Ugyanitt a mobiltelefonok szerelmeseit rendhagyó tárlat várja: a Múzeumok Éjszakáján megnyíló Mobil-Kor-Történet című kiállítás olyan – ma már őskövületnek számító − készülékeknek állít emléket, amelyek új kapukat nyitottak a mobilkommunikációs fejlődésben.

A Múzeumok Éjszakáján a fentieken kívül a Forster Központ további tíz helyszíne várja gyertyafényes programokkal a várak, kastélyok szerelmeseit. A Borkultúra programjai pedig egészen szeptemberig folytatódnak.

Fotó: Forster sajtó