Egyre többen látogatják a Gödöllői Királyi Kastélyt

Gödöllői királyi kastély


Sisi királyné kedvenc magyar kastélya, hazánk egyik legnagyobb és legimpozánsabb barokk épületegyüttese napjainkban Pest megye nevezetes látnivalója, történelmi, műemléki és kulturális szempontból is kiemelkedő értéke. Dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgatótól kértünk interjút.

‒ Közeledve a turisztikai főszezon végéhez, elmondható-e, hogy a tavalyihoz képest növekedett a Gödöllői Királyi Kastély vendégforgalma? Ha igen, ez minek köszönhető?

‒ Nálunk szerencsére hosszabb az idegenforgalmi szezon, és hál’ isten ebben az évben is azt tapasztaljuk, hogy az előző esztendőhöz képest ismét növekedett a látogatók száma, ami egyébként már hosszú évek óta jellemez bennünket. Elsősorban a tengerentúlról érkeznek a korábbinál nagyobb számban a látogatók, jelentősen nőtt például az ausztrál vendégeink száma. Ennél is markánsabb a kínai vendégek számának gyarapodása, amiért persze a Gödöllői Királyi Kastély marketingcsapata meg is tett minden tőle telhetőt. Kínai partnereinknek köszönhetően mi magunk is jártunk Kínában, ahol nem csupán Erzsébet királyné személyét és magát a kastélyt, hanem a teljes magyarországi turizmust népszerűsítettük. 

Külföldi vendégeink mellett persze igyekszünk megszólítani a magyar családokat is, és ehhez igazítjuk a kínálati palettánkat, hogy a család valamennyi tagja megtalálja a maga számára izgalmas és élvezetes programokat. Népszerű például a kifejezetten kismamáknak szóló babás-mamás tárlatvezetés. Tinédzsereknek szól a Classic is Cool ifjúsági programunk, melynek során a klasszikus múzeumi tárlatvezetést vagy koncertet „cool” tartalommal vegyítjük. Youtubereket és vloggereket hívunk meg, akik érdekesek a fiatalok számára, és akik képesek hozzájuk közelebb hozni és izgalmasabbá tenni a klasszikus tartalmakat. Tavaly arra kértük a tizenéveseket, hogy hozzanak létre egy időszaki kiállítást. A Zár(ol)va ‒ Egy kastély titkos élete (1950‒1990) című tárlat anyagának összeállításában a kastély munkatársai mellett 17 diák önkéntesként vett részt. A Pulszky Társaság által minden évben meghirdetett az Év kiállítása pályázaton a zsűri különdíját a Gödöllői Királyi Kastély említett időszaki kiállítása kapta. 

A felnőtt korosztályoknak szóló hagyományos programjaink folyamatosan követik egymást, augusztus végén például a Barokk Randevú programsorozat élvezhető, amely elsősorban koncerteket és színházi előadásokat jelent. Egyébként a kastélyban található Magyarország legrégebbi színházterme, ám mivel mindössze száz férőhelyes, ezért nehéz ott olyan előadásokat létrehozni, melyek jegyárai nem túlságosan borsosak. Idén mégis úgy döntöttünk, hogy élettel töltjük meg a termet, közel száz színházi előadást hirdettünk meg, prózai darabokat és táncszínházi esteket. December 22-én mutatjuk be a Sisi életéről készült színdarabot, melynek címszereplője Gubás Gabi lesz.

‒ Az állandó kiállítások mellett milyen időszaki tárlatokat láthatunk az idén, illetve milyen további érdekességek várják a kastély és a kastélypark látogatóit?

Hagyományos programjaink mellett folyamatosan törekszünk megújulni. Új időszaki kiállításunk szeptember közepétől lesz látható a kastélyban: az elmúlt három évszázad legjelentősebb magyar festőinek munkáiból válogattunk. Érdekesség, sőt kuriózum, hogy a mintegy 130 kép mindegyike magángyűjteményekből származik. Ebben az esztendőben két ingyenesen látogatható kiállításunk volt a kastély parkjában. Az egyik Máté Bence világhírű természetfotós szabadtéri tárlata, amely egyébként „körbevándorol” az országban, s e hetekben éppen Szegeden látható. A másik, a Trash Art Magyarország művészeti programjába illeszkedett, ahol hulladékokból készült szobrokat láthatott a közönség. Ez utóbbi projektben szeretnénk részt venni a jövőben is. Szeptember 22-én tartjuk a hagyományos Gödöllői vadásznapunkat, amelyen a korábban megszokottakhoz képest kétszer annyi program várja majd a látogatókat, ráadásul egy időben több helyszínen. Ezzel mintegy előkészítjük a 2021-es Vadászati Világkiállítás gödöllői eseményeit, ugyanis annak egyik helyszíne éppen a Gödöllői Királyi Kastély lesz. 

Végezetül a rendkívül gazdag őszi zenei kínálatunk közül felhívom a magazin olvasóinak figyelmét két októberi eseményre, a Hárfafesztiválra és azt követő Liszt-fesztiválra.