Egyre népszerűbb a Kaposvár Kincse védjegy

Kaposvár kincse

Ma már közel száz termék rendelkezik a Kaposvár Kincse védjeggyel. A márkajel a cégeknek segít, hogy termékükkel kitűnjenek az áruk tömegéből, a fogyasztóknak pedig garancia arra, hogy választásuk egy egészséges és valóban a környéken előállított készítményre esett.

A Kaposvár Kincse védjegy többéves előkészület után, 2014. október 1-jétől igényelhető. A megjelölést csak olyan termékeken lehet alkalmazni, amelyeket 50 százaléknál nagyobb arányban Kaposváron és 40 kilométeres vonzáskörzetében, de mindenképpen Somogy megye területén állítottak elő. A Kaposvár Kincse védjegy célja a tanúsítottan megbízható, jó minőségű helyi termékek fókuszba állítása, a fogyasztói döntések befolyásolása, az egészségtudatosság és a környezettudatosság fejlesztése érdekében, a termelők ösztönzése a minőségfejlesztésre, ezáltal közvetett módon a helyi gazdaság fejlesztése. Mindezek mellett cél, hogy az érintett területen elősegítsék a fenntarthatóbb életmód térnyerését. Minderről a kaposvári nagypiacon, a Kaposvár Kincse Helyi Termékvédjegy projekt záró konferenciáján esett szó. A termékkóstolással egybekötött tanácskozáson a védjegyet már elnyert termelők mondták el eddigi személyes tapasztalataikat, szóltak a védjegyhasználat előnyeiről és a vevőktől érkezett visszajelzésekről.

– Kaposvár gazdaságpolitikájának kulcsa a foglalkoztatás bővítése, s ennek egyik kitörési pontja, ha az élelmiszergazdaságot megerősítjük – fogalmazott Borhi Zsombor alpolgármester.

Az ennek jegyében létrehozott Kaposvár Kincse védjegyprogram és a helyi termékek boltja megvalósítására uniós forrásból 105 millió forintot költöttek. Eddig 27 termelő megközelítőleg száz terméke rendelkezik Kaposvár Kincse védjeggyel.

kép: nagypiac.hu