Egyetlen áprilisi nap a bolygónkért

Közös érdekünk

Közös felelősségünket soha nem felejthetjük

Április 22-én a Földet ünnepeljük. Ezen a különleges napon bolygónk számtalan pontján olyan programsorozatokon vehetnek részt az érdeklődők, ahol arra hívják fel a figyelmet, mit tehetnénk azért, hogy megmentsük, megóvjuk élőhelyünket. Egy amerikai egyetemista, Denis Hayes nevéhez fűződik az ötlet.

1970-ben Hayes ösztönzésére 25 millió amerikai csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy fel kell emelnünk a szavunkat, és cselekednünk kell a természet megóvása érdekében. A fiatalok elhatározták, hogy elsősorban a környezetvédelemre és a közös felelősségre hívják fel a figyelmet. 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy tájékoztassák és összefogják az embereket és, hogy különböző akciókkal ünnepeljék április 22-ét. Már a kezdet kezdetén 140 ország csaknem 200 millió, a környezetünkért aggódó polgára, civil szervezete válaszolt a felhívásukra. Magyarország is az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, 1990-ben már tagja volt a környezetvédelmi közösségnek.

Magyar környezetvédők létrehozták a Föld Napja Alapítványt, amely nemcsak híreket közölt, eseményeket foglalt össze, hanem koordinálta is az országban zajló programokat. Egy nap persze kevésnek tűnhet, ha tekintetbe vesszük, milyen környezetvédelmi összefogásra lenne szükség ahhoz, hogy megóvjuk bolygónkat, de ahhoz elegendő, hogy elgondolkozzunk: az év folyamán mi, egyénileg mit tehetünk a környezettudatosabb életért, azért, hogy a Föld, amelyet unokáinktól kaptunk kölcsön, még sokáig élhető maradhasson.

A 27. Föld napja javasolt témája a tájékozódás, ismeretünk bővítése azokról a környezeti és éghajlati kérdésekről, amelyek a Földet fenyegetik. A cél az, hogy cselekvésre buzdítsunk mindenkit, különösen a fiatalokat és gyerekeket, hogy tegyenek a jövőjükért, segítsék azt, hogy közösen tudjunk fellépni környezetünk védelmének érdekében. A környezettudatos nevelés ezért is kap kiemelkedően fontos szerepet ebben a munkában: ha már egészen kicsi korban megtanulják a gyerekek, hogyan tudnak ők is tenni a mindennapokban azért, hogy a bolygónk nagyobb biztonságban legyen, akkor az a gyakorlat, az a tudás felnőttkorra természetessé és megkérdőjelezhetetlenné válik. Pár apró változatás együttesen már hatalmas eredményt hozhat. Vegyük csak a legegyszerűbb példákat: ha nem folyatjuk a vizet fogmosás közben, ha a szemetet szelektíven gyűjtjük, ha rendszeresen ültetünk növényeket, ha összeszedjük a szemetet az erdőkben, közösségi tereken, s ha mindez természetessé válik, akkor a természet védelméhez már mi magunk is jócskán hozzájárultunk! Ez pedig nem ördöngösség! Ezért is fontos az idei üzenet: cselekvésre ösztönző tudás és tájékozottság kell ahhoz, hogy érdemben fellépjünk környezetünk, jövőnk védelmében.

Tájékozódj, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! – áll a felhívásban, amelyhez saját érdekünkben nekünk is csatlakoznunk kellene.

Április 22-ére Pest megye-szerte készülnek az iskolások, óvodások. Sok helyen rajzpályázatot hirdetnek, vagy egy-egy palántát, egy fácskát ültetnek el a gyerekek az intézmények udvarán, a közeli parkokban ebből az alkalomból.

Ebben az évben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére április 24. és 28. között témahetet tarthatnak az oktatási intézmények, amelynek célja a Föld napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése, a tájékoztatás és a tudás elmélyítése.

2016-ban elindult egy világkampány is, amelynek célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. A program üzenete, hogy minden ember ültessen el egy fát, ezzel is lassítva a klímaváltozást. Így Magyarországon az a cél, hogy 2020-ra közel 10 millió facsemete kerülhessen a közparkokba, a terekre, a kertekbe. Ehhez csatlakozik ismét a budaörsi közösség, április 22-én, szombaton, a PostArt kerthelyiségben, ahol fákat ültetnek a Föld Napja Alapítvány és budaörsi önkéntesei szervezésében.

Ugyanezen a napon a Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal parkolójából délelőtt 10-kor a jeles ünnep előtt tisztelegve túra indul a Duna–Ipoly Nemzeti Park szervezésében. Csatlakozva a jeles zöld nap szellemiségéhez, természetkedvelőkkel közösen a Nagy-Szénás tanösvény nyomvonalát járják be a kirándulók. A három kilométeres, közepesen nehéz terepre a családosokat is várják.

Fények és árnyak címmel a Föld napja alkalmából fotópályázatot is hirdetett a Wekerlei Társaskör Egyesület és a Kós Károly Általános Iskola. A pályázaton életkortól, lakóhelytől és foglalkozástól függetlenül bárki részt vehet, szerzőnként maximum 3 képpel. A legjobb műveket ki is állítják, a szabadtéri kiállítás április 21-én, 14 órakor nyílik Budapesten, a XIX. kerületi Kós Károly téren.

Természetesen számtalan túra és szabadtéri esemény közül válogathatunk, de kitalálhatunk olyan különleges programokat is, amelyekkel mi magunk tehetjük ünnepivé ezt a napot. Ma már több mint egymilliárd ember tesz valamit a környezetéért ezen a napon. Csatlakozzunk mi is!