Egy napot szenteltek az egészségüknek a szív világnapján

Szív

Prevenciós programokkal készültek idén is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak és Egyetemi Oktatókórház a szív világnapjára. A tavalyi évhez hasonlóan a Kossuth téren várták az egészségükért tenni vágyókat. Záhonyban családi programokkal kapcsolódtak a kezdeményezéshez. 

A Magyar Szívtársaság javaslatára 2000-től kezdődően minden év szeptemberének utolsó vasárnapját a szívnek szentelik a magyar egészségügyi intézmények. A szakemberek felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségekre, azok megelőzésére, éppen ezért ingyenes szűrésekkel várták az érdeklődőket Nyíregyházán, a Kossuth téren a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházak és Egyetemi Oktatókórház munkatársai, kapcsolódva a városi Tirpák Fesztiválhoz. A program részeként a Jósa András Oktatókórház dolgozói egészséges étellel kínálták a látogatókat.
Záhonyban is színvonalas rendezvénnyel, interaktív előadásokkal, színes bemutatókkal készültek. A reggeli séta után a nagyobbak Monspart Sarolta egészségmegőrzésről szóló előadása, a kisebbeket pedig sorverseny várta. Vizsgáltak vérnyomást és vércukrot, meghatározták az érdeklődők testtömeg-indexét, a dietetikusok pedig tanácsokkal látták el azokat, akik életmódjukon változtatni kívántak.
Az egészségügyi dolgozók egy-egy ilyen szűrővizsgálaton legalább 8-10 embernek ajánlanak fel azonnali segítséget, hiszen szűrés utáni eredményeik sürgős beavatkozást igényelnek. A megjelentek körülbelül tíz százalékánál pedig olyan problémát észlelnek, amely miatt őket szakrendelésre irányítják.

Magyarországon vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés, a legtöbben szívizom infarktus miatt halnak meg. Dr. Kőszegi Zsolt, a Jósa András Oktatókórház Intenzív Kardiológiai Laborjának osztályvezető főorvosa kifejtette, nagyon egyszerű vizsgálatokkal eldönthető, van-e cukorbetegség, magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint. A főorvos szerint a mozgásszegény életmód mellett a rossz étkezési szokások is a rizikófaktorok közé tartoznak.

Fotó: www.ritmus.hu