Eger versenyben van az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” címért

Eger városa

Kapcsolj a kultúrára! – ez a szlogenje Eger pályázatának, amellyel az EKF 2023 cím megszerzéséért száll versenybe. A program keretében, amelyet a magyar kultúra napján részletesen ismertetnek, Eger értékeit kívánják megmutatni Európának. A pályázatban stratégiai partner az Eszterházy Károly Egyetem, a művészeti vezető pedig Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze.

Eger varázslatos város Európa szívében, ahol évszázadok óta jelen vannak a tradicionális értékek, s tapintható a különböző kultúrák közötti kapcsolat. A várnak az 1552-es hősi helytállásról szóló üzenete és Gárdonyi csodálatos regénye okán Eger egy kicsit minden magyar ember városa. Eger a maga történelmével, kulturális és épített kincseivel egy igazi, európai hely. A megyeszékhely 2004-ben már megpályázta az EKF 2010 címet, akkor azonban Pécs lett a befutó, ám Egert már akkor nagy esélyesként emlegette mindenki, s csak a célegyenesben dőlt el a verseny.

Most készen állunk arra, hogy elnyerjük ezt a megtisztelő címet, és éljünk ezzel a hatalmas lehetőséggel – mondta Habis László polgármester, amikor bejelentette, hogy Eger pályázik az EKF 2023 címre. Az izgalmas rendezvényeket, látványosságokat és igazi, egri értékeket kínáló programfüzet elkészült, s azt eljuttatták az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A pályázat győztesének, vagyis annak a kihirdetése, hogy melyik magyar város lehet 2023-ban Európa egyik kulturális fővárosa, 2018 végére várható. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti.

Az EKF 2023 címre hét város küldte be pályázatát a minisztériumhoz. Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.