Eger – csillagos ötös

Eger töretlen népszerűsége nem véletlen, a város a hagyományos programok és a már jól ismert nevezetességek mellett évről évre új látnivalókat, izgalmas, érdekes turisztikai attrakciókat kínál a látogatóknak. A hevesi megyeszékhely ugyanúgy ideális célpontja a kikapcsolódásra, pihenésre, feltöltődésre váró egyéni utazóknak, pároknak és családoknak, mint az osztálykirándulásokon résztvevő diákoknak, csapatépítő tréningekre vagy éppen konferenciákra érkező vendégeknek.  A nagy kereslethez impozáns kínálat társul, szálláshelyek tekintetében az elegáns belvárosi boutique szállodáktól a kempingig terjed a kínálat. Igénytől függően barokk kastélyban és ultramodern épületben is megszállhatnak az idelátogatók. Ahhoz persze, hogy az Egerben töltött napok igazán feledhetetlenek legyenek, a kulináris élvezetek is hozzátartoznak, amelyekre a városban bőséggel van mód, ugyanis kiváló konyhával bíró, hangulatos éttermek egész sora várja a megéhezett, megszomjazott vendégeket. Akik akár külön programként is megkóstolhatják a nevezetes egri borokat, köztük a város zászlós borát, az immár hungarikummá lett Bikavért, no meg annak fehér párját, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Egri Csillagot.

Akárhányszor is jár valaki Egerben, minden alkalommal megfogja őt a barokk város szépsége, semmi máshoz nem hasonlítható hangulata, amely döntően a nagyszerű építészeti emlékeknek köszönhető. Itt található hazánk második legnagyobb székesegyháza, az 1831–1836 között épült, lenyűgöző szépségű és impozáns méretű bazilika. Vele átellenben a Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly püspökök által építtetett Líceum áll, amely ma az Eszterházy Károly Egyetemnek ad otthont.  De ezeken kívül is se szeri, se száma a megragadó épületeknek, legyen szó a kispréposti és nagypréposti palotáról, a Buttler-házról, az Érseki Palotáról, a Minorita és a Ferences templomról. A török hódoltság korát olyan épületek idézik, mint a napjainkban felújított minaret, amely az Oszmán Birodalom legészakibb fekvésű minaretje volt, vagy Valide Szultána fürdője.

Az egri fürdőkultúra több mint fél évezredre nyúlik vissza, az első írásos említése 1448-ból származik. A szerzetesek már ekkor felfedezték a város alatt húzódó, rejtett természeti kincseket, a meleg vízű forrásokat. Ennek köszönhetően Egerben ma már két fürdő várja a fürdőzni és kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A Termálfürdőben minden korosztály megtalálja a szórakozási lehetőséget. Az 5 hektáron elterülő parkfürdő egyedi jellegzetessége, hogy az északi felén a gyógyvizes medencék találhatók, míg a déli felén a gyermekbarát, fiatalosabb strandolás kapott helyet. A gyermek élménymedence legkedveltebb része a szórakoztató elemekkel felszerelt Vízivár. A hárompályás csúszdarendszer önfeledt szórakoztatást nyújt a család minden tagja számára. A felnőttek részére egész évben nyitva áll a félig nyitott élménymedence pezsgőfürdővel, pezsgőággyal, víz alatti masszázzsal, vízeséssel.

Európában egyedülálló módon kétféle gyógyvíz (kénes termálvíz, radonos gyógyvíz) áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére.

Az Egri Termálfürdővel szomszédos Török Fürdő a város történelmi múltjának egyik meghatározó épülete. Az írásos emlékek szerint 1610 és 1617 között épült Arnaut pasa parancsára. Az egri Török Fürdő ma már országos hírnevű wellnessközponttá  fejlődött. Természetesen a Török Fürdő is átesett némi felújításon, de a védjegyévé vált csodálatos aranykupola a mai napig érintetlen maradt. Az egri fürdőben jelenleg 6 medence üzemel, magas színvonalú wellness- és gyógyászati szolgáltatásokkal.

A város kétségkívül legismertebb és leglátogatottabb műemléke, az immáron nemzeti emlékhellyé lett egri vár, amelynek hős védői a török felett aratott 1552-es diadallal írták be magukat a magyar és az egyetemes történelembe. Eger védőinek a magyar hőskultuszban betöltött szerepét Gárdonyi Géza Egri csillagok című nagyhatású regénye, illetve az ebből készült film erősítette tovább.

Aki manapság felkeresi a hajdani erődítményt, tapasztalhatja, hogy az egri vár esetében a régmúlt és a XXI. század találkozik. A már évek óta tartó – és még javában folyó – rekonstrukciós munkák révén az egykori erődítmény nemcsak jelentős felújítási munkákon megy keresztül, de olyan látványosságokkal is gazdagodik, amelyek a modern kor eszközeivel mutatják be a múltat.

Mint minden évben, 2018-ban is garantált programok és rendezvények várják az Egri várba látogató közönséget.

Június 22-én a Magyar Nemzeti Bank emlékpénz-kibocsátási programjának keretein belül mutatják be az „Egri Vár” emlékérmet, valamint megnyílik a Fegyvermustra című új, állandó interaktív kiállítás a Péterváry-gyűjteményből a Dobó-bástyában.

A fesztiválos nyár az év legrövidebb éjszakájának megünneplésével folytatódik június 23-án. A Múzeumok éjszakáján hosszított nyitvatartással készülnek, tudományos és ismeretterjesztő programok népszerűsítik a Vármúzeum kutatási eredményeit, bepillantást engedve a múzeumi műhelytitkokba. Fáklyás felvonulás, máglyagyújtás, tűzzsonglőr-bemutató színesíti az éjszaka programját.

Augusztus 3-án egy kellemes kerti összejövetelen ünneplik meg Gárdonyi Géza születésnapját a róla elnevezett emlékházban.

A nyár legnagyobb rendezvénye a XXIII. Végvári Vigasságok – Ostrom 1552 Történelmi Fesztivál, augusztus 10-11-12-én. A hagyományőrzők bemutatója, családi és szakmai programok, kiállítások, táncházak várják az érdeklődőket. A fesztiválon újrajátsszák az 1552-es ostromot több száz hagyományőrző részvételével. A fesztivált 2018-ban különlegessé teszi, hogy ebben évben ünnepli az Egri csillagok című film 50. évfordulóját. Az emlékév keretein belül számos programelemmel kapcsolódik a film a középkori forgataghoz.

Egész évben végvári vitézek viselet- és fegyverbemutatója, egyedülálló kulturális hagyatékunk élményszerű ismertetése színesíti a vár programjait.

Különleges élményt kínál Eger történelmi belvárosában, a Harangöntő házban található, Magyarország „legédesebb” kiállítása, a Kopcsik Marcipánia. Az egyedülálló tárlaton Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok, Guinness-rekorder mestercukrász alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

Eger egész évben visszatérő, tartalmas programsorozatokkal, színes zenei és színházi produkciókkal, kiállításokkal, borgasztronómiai rendezvényekkel várja a városba látogatókat.

Eger a borok városa: számtalan fesztivál és program kapcsolódik a borgasztronómiához. Az Egri Tavaszi Fesztivál immár hagyományosan az új Egri Csillag bor bemutatásától az Egri Csillag Weekendig tart. Az Egri Bikavér Ünnep az egy éve hungarikummá vált egri zászlós bor háromnapos fesztiválja, ahol az egri borászok kiváló borokat, a város legjobb éttermei az italokkal harmonizáló ételeket kínálnak az érdeklődőknek.

A Szépasszony-völgy, a megújult Egri Bornegyed az egyik legismertebb belföldi célpont az országban. Itt az is megtalálja a számítását, aki csúcsborokat szeretne kóstolni, és az is, aki egy kistermelővel szeretne beszélgetni a borkészítés rejtelmeiről.  Finom borok, jó ételek, változatos programok várják az ide látogatókat.

Az Eger Advent 30 napos rendezvénysorozata a téli időszak leglátogatottabb vidéki városává tette Egert. A csodás barokk belváros méltó díszletei közt hamisítatlan adventi hangulat, káprázatos díszkivilágítás, különleges látványelemek, karácsonyi vásár, színpadi programok várják a karácsonyi kikapcsolódásra vágyókat.