Dunakeszi dinamikus fejlődése továbbra is töretlen

Dunakeszi

A Duna partján fekvő, 43 ezer lakosú Dunakeszi az utóbbi években egyre kedveltebb lakóhely, főként a fiatal családosok körében. Az önkormányzat célja, hogy közös összefogással megtartsák a fejlődés lendületét. Dunakeszi jelenéről és a közeljövő terveiről Dióssi Csaba polgármesterrel beszélgettünk.

− Önnek határozott ambíciója volt, hogy pártpolitikától mentes döntési mechanizmust hozzanak létre a városban. Megvalósultak az elképzelései?

− Már az előző ciklusban is szerencsés önkormányzat voltunk, ugyanis sikerült létrehoznunk egy pártpolitika felett álló együttműködési rendszert, amely lehetővé tette, hogy a várost érintő kérdésekben teljes körű legyen az összefogás a városvezetésen belül. Valamennyi önkormányzati képviselő aláírta azt a konkrét városfejlesztési elképzeléseket tartalmazó együttműködési megállapodást, amelynek szellemében eredményesen dolgozhattunk az elmúlt négy évben. Ennek köszönhetően számos fejlesztés történt a városban. A városlakók elégedettségét talán az fejezi ki a legjobban, hogy azok a képviselők, akik már az előző ciklusban is tagjai voltak a képviselő-testületnek, és a tavaly őszi önkormányzati választásokon ismét indultak, újra mandátumhoz jutottak. Igen sok energiát takarítottunk meg azzal, hogy az ellenzéki képviselők is a város érdekében dolgoztak, és nem tanúsítottak a Parlamentben honos ellenzéki magatartást. A mostani ciklus elején is aláírtunk egy hasonló megállapodást, ám sajnos a gyakorlatban ez már nem működik olyan jól, mint 2014 ősze előtt.

Ennek dacára jól haladunk a munkával, s a képviselő-testületben továbbra sem a pártpolitizálásé a főszerep.

− Milyen fejlesztések valósultak meg eddig, illetve milyeneket terveznek a következő években?

− 2015 aktív munkával telt a számunkra, köszönhetően annak, hogy folyamatban lévő projektjeink, illetve kidolgozott terveink voltak. Sőt, év közben kiderült, hogy visszamaradt európai uniós pénzekből lehet pályázni energetikai fejlesztésekre. Kétszer 150 millió forintot nyert a város. Ebből megvalósulhatott a szakorvosi rendelőintézet külső hőszigetelése, illetve a Magyarság Sportpálya főépületének és a futófolyosónak az energetikai korszerűsítése. Más forrásból a művelődési házunk több mint százéves épületének energetikai felújítása is megtörténik az idén. Az oktatási, nevelési intézményeink kiemelten fontosak számunkra. Tervezzük az említett épületek teljes belső felújítását is a következő években. Az előző ciklusban építettünk egy bölcsődét és két óvodát, s ez a városi férőhelyeket mintegy 30 százalékkal növelte meg. Ebben a ciklusban egy-egy újabb bölcsőde és óvoda építését tervezzük. 2014-ben hét tanteremmel bővítettük az egyik iskolát, idén szeptemberben pedig átadtuk egy másik iskolánk új szárnyát, amely hat új tantermet jelent. Kormánydöntés született arról, hogy a következő években felépülhet egy 24 tantermes iskola, sportcsarnokkal. De egyéb komoly terveink is vannak, hiszen a város dinamikus növekedésével együtt jár, hogy sok mindent fejlesztenünk kell. Dunakeszi dinamikus fejlődése továbbra is töretlen.

Elkészültek a művészetek háza tervei, amely magában foglal majd egy színház- és hangversenytermet, illetve a zeneiskolánkat, amit szeretnénk a mai kor kihívásainak megfelelő helyre költöztetni. Egy olyan sportcentrum koncepcióterve is megszületett, amely alkalmas lenne nemzetközi versenyek lebonyolítására, mind befogadóképességében, mind a pályák minőségét illetően. Természetesen ilyen beruházásokat abban az esetben tudunk racionálisan megoldani, ha ehhez állami segítséget kapunk. Ebben nagyon bízunk, hiszen úgy látjuk, hogy a kormányzat célkitűzései is ebbe az irányba mutatnak: a kultúra és a sport kiemelt támogatást kap.

− A sport eddig is fontos volt, úgy hírlik, az itteni gyerekek nem szenvednek hiányt a mozgásban…

− Amikor országosan bevezették a mindennapos testnevelést, akkor mi több programot is elindítottunk. Pontosabban: ezeket fokozatosan vezettük be, figyelve arra, hogy milyen a gyerekek és a szüleik reakciója. Elsőnek az iskolai teniszoktatás indult be. Ami azt jelenti, hogy valamennyi általános iskolánk elsős tanulói teniszezni járnak heti egy órában, tanítási időben. Nos, ennek akkora sikere volt, hogy ugyanilyen szisztémával bevezettük az úszásoktatást is. A finanszírozást és a logisztikát, például a gyerekek utaztatását, a város vállalta magára. Idén megkezdődött a cselgáncs és hamarosan a korfball oktatása is. Az óvodásokat pedig ősz közepétől korcsolyázni visszük Újpestre, a november végén felállított városi korcsolyapályát pedig valamennyi gyermek használhatja, szintén tanítási időben.

− A karácsonyi, szilveszteri ünnepek idején mely városi programokra hívná fel az idelátogatók figyelmét?

− A programirodánk évek óta szervezi a karácsonyig tartó adventi vásárt. Az idén két szempontból is változik a program. A helyszín a lakótelepről átkerül a főtérre, s a rendezvénysorozat egészen újévig tart majd. Sőt, ahogy említettem, a város főterén korcsolyapályát is üzemeltetünk! Idén először közös óévbúcsúztató szilveszteri bulira is sor kerül, természetesen tűzijátékkal és koncertekkel egybekötve.