Dunakanyar Látogatóközpont épül 1,3 milliárd forintos támogatással Dömösön

Dömös

Látogatóközpont építését tervezi a Duna−Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A beruházáshoz 1,3 milliárd forintot nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP).

A Dunakanyar Látogatóközpont projekt keretében megvalósuló komplexum célja, hogy a Duna−Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság már meglévő bemutatóhelyeinek sorába illeszkedve, az adott tájegységre fókuszáló kialakítással emberközelbe hozza a Duna−Ipoly Nemzeti Parkot. A beruházás hiánypótló, mert a nemzeti park területén még nincs a látogatók fogadására és a természeti értékek bemutatására alkalmas magas színvonalú, interaktív és innovatív elemekkel bíró, nemzetközi jelentőségű létesítmény, ami egyúttal a természetvédelmi és ökoturisztikai tudásközpont szerepét is betöltené.

A pályázatok elbírásánál minden esetben fontos szempont, hogy a fejlesztés hozzájáruljon a nemzetközi és országos jelentőségű természeti és kulturális örökség védelméhez, bemutathatóságának és hasznosításának fejlesztéséhez hálózati és térségi szempontok figyelembevételével – nyilatkozta Rákossy Balázs. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára arról is beszámolt, hogy a GINOP három pályázatán 207 fejlesztést támogattak, összesen 4,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrással.

fotó:mapio.net