Domaszéken épít naperőművet az Alteo

Zöld energia

Elindítja első zöldmezős, fotovoltaikus fejlesztését az Alteo Nyrt. Tízmilliárdos beruházás keretében a cég  négy, egyenként 495 kilowattos naperőmű-egységet épít meg a Szeged melletti Domaszék külterületén.

Csaknem 10 milliárd forint értékben új beruházásokat indít az Alteo. A társaság igazgatósága három, összesen 18,1 megawatt (MW) teljesítményű, napenergiát hasznosító erőmű megvalósítási feltételeiről döntött, továbbá jóváhagyta egy 2 megawatt teljesítményű szélerőmű akvizícióját.

Az Alteo az MTI-hez eljutatott közleményében felidézte: idén februárban írtak alá megállapodást a Domaszék2MW Kft. megvásárlásáról. A vállalat ezzel teremtette meg a feltételeit annak, hogy elindítsa első zöldmezős fotovoltaikus fejlesztését. A társaság igazgatósága a Domaszéken található, 2 MW teljesítményű naperőmű-projekt folytatása mellett döntött, valamint új beruházásokat is jóváhagyott.

Az erőműrendszer kialakítása egyszeri beruházást igényel, s a cég ezt követően 25 éven át biztosítja a klímabarát energiatermelést, miközben a rendszer karbantartási igénye minimális, működtetése pedig távfelügyelettel is megoldható.

A tájékoztatás szerint a társaság ebben az évben elsősorban befektetések és beruházások megvalósítására összpontosít, mert ez szükséges a további növekedés biztosításához.

A csaknem 10 milliárdos összértékű fejlesztések megkezdése előtt a vállalat már az idén elkezdte depóniagázas erőművi kapacitásainak bővítését, soproni földgáztüzelésű hőenergia-termelési kapacitásainak korszerűsítését, továbbá egy állami támogatású kutatás-fejlesztési projekt megvalósítását. Ezek további 1,5 milliárd forinttal növelik az Alteo Nyrt. idei befektetéseinek nagyságát.

fotó: zold-jovo.hu