Dinoszauruszokat bemutató őslénypark épül Veszprémben

Dínó

A hazai állatkertek életében először életnagyságú dinoszauruszok lesznek láthatók a nyár elején nyíló veszprémi őslényparkban, ahol a látogatók egy földtörténeti kiállítást is megtekinthetnek. A fejlesztéstől azt várják, hogy a látogatók több időt töltenek majd az állatkertben.

A Veszprémi Állatkert területén közel 20 000 m2-en megvalósuló őslénypark a több százmillió évvel ezelőtti élővilág sokszínűségébe enged bepillantást. Az elmúlt évek fejlesztései bemutatják az állatvilág gazdagságát, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a rovaroktól a legfejlettebb emlősökig. Viszont még soha mutatták be az élővilág kialakulásának korábbi időszakát, így hiánypótló az a földtörténeti kiállítás és őslénypark, amelynek tervezése jelenleg zajlik – közölte az állatkert.

A fás-ligetes őslényparkban harminc különböző méretű, a legújabb tudományos kutatások alapján készített dinoszaurusz-modellt állítanak ki. A Diplodocus hossza meghaladja a 22 métert, a T-Rex magassága pedig a négy métert. Az Apatosaurus hat méter magasságban ágaskodik majd a látogatók feje fölé.
Az állatkert vendégei a nyár elején többek között olyan népszerű, életnagyságú dinoszauruszokkal találkozhatnak a Gulya-dombon, mint a T-Rex, a Spinosaurus, a Triceratops és a Velociraptor. Az őslényparkba látogató gyerekeknek játékos foglalkoztatókat alakítanak ki, ahol próbára tehetik ügyességüket. Részt vehetnek egy életnagyságú dinoszaurusz-csontváz játékos feltárásában, a legkisebbek kisméretű dinoszauruszokat festhetnek ki. A dinoszaurusz parkot az állatkerti belépőjeggyel lehet majd látogatni.
Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően 5-6 órát töltöttek a látogatók a létesítményben. A dinoszaurusz park megvalósításával előreláthatólag immár egy egész napos komplex családi program lesz a Veszprémi Állatkert.

Magyarország első élethű dinoszauruszokat bemutató kalandparkja 2014 májusában nyílt meg a Zala megyei Reziben. A 2,3 hektáros Dino- és Kalandparkban tucatnyi, az eredetivel azonos nagyságú dinoszauruszt nézhettek meg. Az őshüllők mozgatják a végtagjaikat, a fejüket, pislognak és hangot is adnak. A mozgó őshüllőket ugyanaz a cég készítette, amelyik a Jurassic Park-filmek számára gyártotta az abban látott állatokat. 

fotó: Vida Tünde