Dinamizálta Kecskemét fejlődését a Mercedes 

Kecskemét

A gazdasági válság ellenére 2008-tól majdnem megduplázódott Kecskemét iparűzésiadó-bevétele. Az idei év első felében több mint 400 milliárd forint értékű fejlesztés indult a városban, amiből közel 200 milliót a német autógyár jegyez.

Mind a gazdasági szereplők, mind a város önkormányzata komoly fejlesztéseket valósít meg idén – tájékoztatott Kecskemét polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia az MTI-nek azt mondta, a gazdasági szereplők 100 milliárd forintos fejlesztést jeleztek a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. április 29-én bejelentett 185 milliárdos beruházásán kívül. Ezen felül a város mintegy 160 milliárd forint értékű fejlesztést irányzott elő a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül az egyetemi újításokkal, az előkészített Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázataival, illetve a Modern városok program keretében.
A városvezető szavai szerint a német óriásvállalat dinamizálta a település fejlődését, s a Mercedesnek köszönhető, hogy Kecskemét jó üzleti központtá vált. Az autóipari fejlesztések mellett az élelmiszeripar, az agrárlogisztika, a kiskereskedelem és a szolgáltatások területén is fejlődés tapasztalható.
Az iparűzésiadó-bevétel a 2008-as 5,4 milliárd forintról mára több mint  9 milliárd forintra nőtt. Történt mindez úgy, hogy a gazdasági válság ellenére több lépésben 20 százalékkal csökkentették az iparűzési adó mértékét. – Ez egy „bátor döntés volt”, amely során sikerült kialakítani egy bizalmi környezetet, hogy érdemes a városban befektetni – nyilatkozta a polgármester, aki komoly értéknek nevezte a vállalkozások közös gondolkodását, valamint társadalmi szerepvállalását. Mind a Mercedes-Benz, mind a gazdasági élet többi szereplője  tiszteli Kecskemét hagyományait, kultúráját, történelmét, ami az oktatás-nevelés, a zene, a színház, a sport támogatásában testesül meg. A vállalatok és a beszállítók TAO-támogatásukkal 600 millió forint értékben járulnak hozzá egy 40 éves, kiürült uszoda épületének kosárlabda-akadémiává, labdajátékközponttá történő átalakításához, felújításához – példálózott Szemereyné Pataki Klaudia .
A városvezető hangsúlyozta, hogy Kecskemétnek Industry 4.0-ás várossá kell válnia, vagyis minél intelligensebb, innovatívabb, hatékonyabb fejlesztésekben kell gondolkodniuk. A Mercedes új beruházása is rendkívül magas technológiai színvonalú, amelynek keretében 2018-ig új karosszériaüzem épül, a magyarországi telephely hatékony és innovatív berendezésekkel bővül. Hozzátette: az új beruházáshoz magasabb képzettségű, motivált munkavállalókra van szükség. Ennek megfelelően átalakítják felnőttképzési programjaikat, át- és továbbképzéseket indítanak. A vállalatóriás munkaerőigényét eddig a városból és annak 30 kilométeres körzetéből oldották meg. A továbbiakban elővárosi közlekedési rendszert alakítanak ki annak érdekében, hogy a dolgozók 40-50 kilométeres távolságból is egy órán belül elérhessék a munkahelyeiket. Bérlakás-fejlesztési programot indított az önkormányzat, közösen a vállalatokkal. Viszonylag olcsón bérelhető, 50-60 négyzetméteres lakásokat újítottak fel, ahová a munkavállalók családjukkal együtt költözhetnek. A program keretében a bölcsődei, óvodai, iskolai kapacitásokat is növelték, s fejlesztették a minőséget is. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta: évről évre 1000-1500 fővel nő Kecskemét lakossága.
fotó: http://www.panoramio.com/