Demjén Ferenc köszöntője

Kedves Olvasó! 

Ebben a lapszámunkban – rendhagyó módon – egy interjúval köszöntjük Önöket. Demjén Ferenc Kossuth-díjas zenésszel beszélgettünk, aki ezer szállal kötődik Baranya vármegyéhez. A népszerű előadóművésznek ma már a Zselic az igazi otthona, becsben tartja és élvezi a természet értékeit, az emberi kapcsolatokat.

– Mi vonzotta a Dél-Dunántúlra? 

– Baranya vármegye Magyarország azon vidéke, ahol sok a napsütés és kitűnő a klíma. Fontos volt számunkra, hogy Horvátország is közel legyen, ahová nagyon szeretünk utazni. Most októberben is kilátogatunk a feleségemmel. Túl sokat éltem Budapesten, nyugalomra, csendre vágytam. Itt megtaláltam.

– Mennyi időt töltenek Dióspusztán, s amikor ott vannak, hogyan alakulnak napjaik?

– Ez az állandó lakhelyünk, nagyon szeretünk itt lenni. Csak akkor mozdulok ki, amikor turnéban vagyok, vagy próbálok a koncertekre. Haza azonban ide jövök. Most lett vége a turnénak, s december elején kezdek Budapesten próbálni. Ez már a hagyományos december 30-ai Arénakoncert próbaidőszaka lesz. Tulajdonképpen decemberben nem sokat leszek itthon. 

– Mi késztette arra, hogy ne csupán egy házat vásároljon, hanem körülötte egy birtokot hozzon létre? 

– A hely adottsága és nagysága, illetve a gyermekkori álmaim megvalósítása, ahol lovaim szabadon élhetnek, barangolhatok az erdei utakon. Horgászhatok a tóban, melybe a halakat én telepítettem. Erdész és vadász barátaim ajánlották a nyolcvanas években ezt az eldugott helyet, ahol jól érezhetik magukat a lovaim. Mindig fontos volt számomra a természet közelsége, a csend, ami Dióspusztán az életem része lett. Itt tudok feltöltődni, kikapcsolódni és pihenni. A főváros számos lehetőséget nyújtott nekem, amit vétek lett volna kihagynom, de ma már a vidéki környezet az én igazi világom. Tiniként szerettem meg a vidéket, a vidéki életmódot, a természetet, a zöldet. Baranyában mindezeket megkaptam. 

– Hogyan sikerült a beilleszkedés, mennyire tud részt venni a térség életében? 

– Általában, legalábbis ezt gondolom magamról, könnyen beilleszkedő ember vagyok. Több mint harminc éve lakom itt, s úgy érzem, már az elején befogadtak az itteniek. Dióspuszta, e kicsiny település már az ideköltözésünkkor is fejlődött, az elmúlt években rengeteg külföldi befektető érkezett a környékre. Holland és svájci vállalkozók már rendezvénytermet és éttermet is nyitottak itt a közelben. Pezseg az élet, de a csend, a nyugalom továbbra is itteni életünk fontos része maradt.

– Vannak-e barátai a környéken?

– Baranya vármegyében nagyon sok embert ismertem meg, mióta ideköltöztem, igen sok barátom van szerteszét a vármegyében. 

– A Zselicben él. Baranyában vannak kedvenc tájai, városai?

– A vármegye csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik, ezek közül is kiemelkedik Pécs, a Villányi borvidék és a Mecsek.  

– A Baranya Megyei Közgyűlés díszpolgári címet adományozott Önnek. Mennyire lepte meg az elismerés, és hová helyezi ezt a kitüntetései sorába? 

– Lokálpatriótaként – talán már mondhatom ezt több mint három évtized után – kifejezetten megtisztelő számomra. Kiemelkedően fontos elismerésben részesültem, hiszen Baranya immár több mint harminc éve az otthonom.