Csúcstechnológiájú erőművet avattak Dunaújvárosban

Dunaújváros

Új erőművet adtak át a dunaújvárosi papírgyár területén. A Hamburger Hungária 45 milliárd forintos befektetéssel elkészült erőműve teljes körűen, a létező legmagasabb hatásfokkal képes hasznosítani az ország összes csomagolópapír-hulladékát. 

A Hamburger Hungária, az osztrák Prinzhorn-csoport tagja ünnepélyesen felavatta a dunaújvárosi papírgyár területén épített új erőművét. A 45 milliárd forintos, 150 millió eurós befektetéssel épült erőmű nagyrészt a termékgyártásban, illetve energetikailag hasznosítja a csomagolópapír-hulladékot.

A magyar papírgyártás vezető képviselője, a Prinzhorn-csoport három hazai vállalata egy olyan hosszú távon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre, melynek során innovatív csomagolási megoldásokat állít elő hulladékpapírból. A saját erőmű megépítésével a Prinzhorn-csoport ezt a körfolyamatot teszi teljessé, növelve versenyképességét a regionális és európai piacokon – olvasható a cég közleményében.

A kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény olyan mennyiségben termel hő- és villamos energiát, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakókba kerülő termelési hulladék hasznosítását is. Az energiatermelés hatásfoka kiemelkedően magas, 75 százalékos az erőműben, ami hagyományos villamos erőművekhez képest több mint kétszeres hatékonyságot jelent, s ezáltal feleannyi energiát használ fel. A kedvező tüzelőanyag-összetétellel együtt több mint harmadával csökkenti a gyár szén-dioxid-kibocsátását. A környezetterhelés minimalizálása érdekében az erőműben a legmodernebb füstgáztisztító berendezések üzemelnek, így a működés a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen marad.

Dunaújváros

A beruházás új munkahelyek teremtésével is jelentősen hozzájárul a környék gazdaságának erősödéséhez: az építkezés időszakában a beruházás átlagosan 300 főnek adott munkát, míg az üzembe helyezést követően mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet biztosít. Ezzel a Prinzhorn-csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meghaladja az 550-et. Az erőmű ezen felül számos további Dunaújváros környéki és magyarországi vállalkozás szolgáltatásait is igénybe veszi.

Az új erőművet dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Thomas Prinzhorn avatta fel.

fotó: lokal.hu