Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

nemzeti park

A Zselic és a Hortobágy után harmadikként érdemelte ki a Csillagoségbolt-park címet a Bükki Nemzeti Park. A megtisztelő elismeréssel a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA – International Dark-Sky Association) tüntette ki a területet, ahol az éjszakai égbolt zavartalanul megfigyelhető.

Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség – tájékoztatta az MTI-t Novák Richárd oktatási referens. A cím birtokosaként a parkigazgatóság mindent megtesz a természetes éjszakai környezet fenntartása érdekében. Szabályozzák a területen a jövőben létesíthető világítóberendezések típusát és fényáramát, garantálják a természetes, sötét égbolt és éjszakai környezet megóvását, valamint elősegítik az éjszakai állatfajok életének zavartalanságát.

A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség független szervezetként felállított szigorú szempontrendszere szerint világszerte kizárólag olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak és természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége – az égitestek láthatósága – megfelel az előírásoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület, és a cím birtokosai az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönségnek. Észlelőhelyet és a szabadidő eltöltésére alkalmas pontokat kell kijelölni a műkedvelő és a hivatásos csillagászok számára, ahonnan a természetes éjszakai égbolt zavartalanul megfigyelhető.

A települések növekedésével és a létesítmények bővülésével egyre erősebb a szükségtelen mértékű fénykibocsátás. Számos állatfaj van a természetben – például rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek −, amelyeket zavar a mesterséges fény, s ezzel nemcsak az ő létük kerül veszélybe, hanem az egész ökoszisztéma károsodik – nyilatkozta Novák Richárd.

Mindezeken túl a csillagos égbolt látványát mint az emberiség kulturális örökségének részét is fontos megóvnunk a jövő nemzedékei számára – vélekedett, hozzátéve, hogy a bükki csillagoségbolt-parkban a jövőben nem lehetnek a fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is fokozatosan fényszennyezés-mentesre cserélik.

A Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik első nemzeti parkja, az Északi-középhegységben fekszik, Eger központtal. Rajta kívül eddig a Zselic és a Hortobágy érdemelte ki a Csillagoségbolt-park címet.

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter