Családias kulináris és kulturális fesztivált tartanak Szigetmonostoron

Piroslábos

Negyedik alkalommal rendezik meg Szigetmonostor Fő utcáján a PirosLábos Fesztivál névre keresztelt összművészeti vígasságot. A családias, „csupaszív” eseményen a vendégek a helyi konyha és művészet remekeiből kapnak ízelítőt, kézműves finomságokat és helyi, hagyományos ízeket kóstolgathatnak, meseszép portékák közül válogathatnak.

A PirosLábos Fesztivál immár negyedik éve az, aminek kitaláltuk. Egy családias rendezvény, ahol a vendég egy napra Szigetmonostor lakóinak, művészeinek, éttermeinek a vendége lehet – ajánlják programjukat a szervezők elsősorban azoknak, akik besokalltak a tömegrendezvényektől, s egy fesztiválban a nyugalmat, a családias hangulatot és a szívből jövő vendéglátást keresik. A PirosLábos Fesztivál, amelyet október 7-én, szombaton rendeznek, ilyen: egy igazán szerethető, csendes, családias esemény a festői Szigetmonostoron, Szentendre mellett.
Az egynapos kulturális és kulináris fesztivál keretében a házigazdák szeretettel várnak mindenkit a Levendula udvarba, a Kertbarátok udvarába, a Helyi termék udvarba, a Régimódi udvarba, a Meseudvarba, a Nagyszülők udvarába, a Képes udvarba, de megnyílik a Nyitott kapuk udvara, a Könyvudvar, az Aranyanyu udvar, a Mesterségek udvara és a Z’Art udvar is. A régi tárgyakon keresztül feltárul a helyi katolikus és református egyházközségek történelme.

A vendégek megtekinthetik a Monostori Művésztelep betonművészeti alkotásait, hallhatnak Gérecz Attila filmbe illően kalandos életéről, és az is kiderül, mi köze van Luther Mártonnak a kockásfülű nyúlhoz. A rendezvény látogatói kézműves finomságokat és helyi, hagyományos ízeket kóstolgathatnak, illetve meseszép portékák közül válogathatnak a vásári forgatagban.

Az idei év hangsúlyos témája a könyv. Lesz író−olvasó találkozó, megzenésített versek lemezbemutató koncertje, csodálhatunk régi kiadásokat, megtalálhatjuk a kedvünkre való irodalmat a könyvturkálóban, tanúi lehetünk a könyv csodálatos átalakulásának és kipróbálhatjuk a nyomtatást merített papírra.

A zenei paletta ugyancsak színesnek ígérkezik: lesz népzene régi stílusban és új köntösben, de klasszikus, country, jazz és rock éppúgy. A nagyszínpadon fellép a NeoFolk, a Petruska és a Gypo Circus.

A fesztiválra való belépés ingyenes, azonban az előzetesen regisztráló vendégek között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Fotó: PirosLábos Fesztivál