Családi élményeket kínál a Bükki Nemzeti Park

Bükki nemzeti park

A Bükki Nemzeti Park Szalajka-völgyi Információs Házában interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a gyerekek és a felnőttek a hegyvidék természeti értékeivel, amelyeknek minden eleme izgalmas kalandokra csábít. A tablókon hol a barlangok mélyére láthatunk, hol a fák lombkoronájának élővilágával találkozhatunk.

Az Információs Ház udvarán a gyermekeket denevéres játszótér várja, a felnőtteket pedig az Igazgatóság helyi portékákat kínáló boltja, ahol nyáron időről időre termékbemutatókat is szerveznek az érdeklődőknek.

A klasszikus Szalajka-völgyi látnivalók mellett a Millenniumi Kilátó is kihagyhatatlan program a családdal vagy éppen baráti társaságokkal érkező vendégek számára. Már maga a kilátóba vezető út is lenyűgöző, akár gyalogosan, akár autóval érkezik a látogató. Ám csak miután felkapaszkodunk a falépcsőkön a kilátó legfelső szintjére, jön az igazán elkápráztató látvány! A kilátó gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt óriási élmény.

Érkezéskor a pihenőhelyek mellett egy kis bolt is vár bennünket, ahol csokit, vaddisznókolbászt és -szalámit, valamint hűsítő innivalókat is vásárolhatunk, illetve a nemzeti park védjegyes termékeit. Elegendő tehát annyi elemózsiát magunkkal hozni, amennyire az odavezető úton szükségünk lehet.

Egy mobil applikáción keresztül több nyelven is meghallgathatóak a tanösvény-hálózatról szóló információk. A BNPI GUIDE@HAND okostelefonos alkalmazás IOS és Android platformon is elérhető. Az applikáció idegenvezető funkciója segítségével még élvezetesebb lehet az igazgatóság tanösvény-hálózatának felfedezése. A platform kiválasztásakor nagyon fontos szempont volt, hogy az applikáció offline is használható legyen, hiszen a hegyek között sok esetben nincs térerő.

A keretprogram pedig lehetőséget biztosít arra is, hogy a vendégek a túra közben fotókat, feljegyzéseket vagy akár videókat készítsenek, amelyeket aztán a saját élménytárukban megőrizhetnek, de akár az útvonalat is bemutató élménytúraként megoszthatnak a közösségi csatornákon is. Az alkalmazás használói az egyéb programokról és a szálláshelyekről is tájékozódhatnak.