Csaknem 100 milliárd forint fejlesztésekre

Újhartyáni körforgalom

Augusztus végéig kell benyújtani a terveket a Kormány számára

A Pest megyei települések, illetve a megyei önkormányzat nagyot álmodott, s az elképzelések szerint akár ezermilliárd forintos fejlesztés is megvalósulhatna a térségben, – legalábbis ennyi ötlet, terv, javaslat született az elmúlt időszakban a települések részéről.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) források és a Kormány által Pest megye számára nemrégiben megítélt 80 milliárd forintnyi célzott pénzügyi támogatás összege nem éri el a 100 milliárd forintot. Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke azonban azt mondja, az összeg éppen 80 milliárd forinttal több, mint amit eddig elkölthettek fejlesztésekre, így tehát nagy örömmel fogadták a Kormány döntését.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a megyei önkormányzat igen élénk együttműködésben dolgozik az összeg célszerű felhasználásának előkészítésén, amit a Kormány majd a későbbiekben hagy jóvá. Mi arra törekszünk, hogy próbáljuk lerövidíteni az ötéves időintervallumot, amely alatt a forrásokat lehívhatjuk, illetve elkölthetjük – mondta a megyei közgyűlés elnöke.

Amint arról júliusi lapszámunkban beszámoltunk: a Kormány úgy döntött, hogy a következő években 80 milliárd forint támogatást kap Pest Megye. A Pest megyei területfejlesztési koncepcióban megfogalmazott stratégiai célokkal összhangban, a közvetlen vállalkozásfejlesztést szolgáló, a vállalkozások működési feltételeit és környezetét javító fejlesztések, a turizmus, a lemaradó térségek komplex fejlesztése, a munkaerő mobilitását elősegítő közlekedésfejlesztés, az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítása, valamint a települések infrastrukturális ellátottságának javítása érdekében használható fel az összeg a következő években.

2016-ban 2 milliárd forintot, 2017-ben 14 milliárd forintot, 2018-2021 között évi 16 milliárd forintot biztosít a Kormány, részben az idei költségvetés módosításával, illetve a 2017-2021 között az adott év költségvetésének tervezése során.

Ezzel az összeggel – tette hozzá Szabó István − olyan ügyeket, illetve fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani, amelyekre a VEKOP nem ad lehetőséget és a korábbi időszakban sem volt rá forrás.

A belterületi útjaink állapota országos összehasonlításban is lehangoló. Az egészségügyi alapellátás problémáin, az orvosi rendelők állapotán mindenképpen szükséges volna javítanunk. A VEKOP források jól láthatóan kevesek az óvodai és bölcsődei kapacitások, illetve a minőségi gyermekellátás problémáinak megoldására, így fontos lenne e célra is fordítanunk a megítélt összegből. Pest megyében igen komoly gondot jelent a felszíni vizek kormányzása, s ami még nagyon lényeges számunkra, az a gazdaság élénkítése: technológiai fejlesztések, munkahelyteremtés, illetve az ezekhez kapcsolódó beruházások, mint például az útépítés – sorolta az elképzeléseket az elnök.

Hogy melyik terület mikor kerül sorra, arról még most folynak az egyeztetések a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hiszen nélkülözhetetlen a különféle fejlesztések összehangolása úgy, hogy az szinkronban legyen a közösségek igényeivel is. A tervek elkészültek, tehát ezekre már sem időt, sem pénzt nem kell fordítanunk – szögezte le Szabó István −, a forrásokat tehát teljes egészében a kivitelezésre költjük el.

A minisztériummal egyeztetett koncepció hamarosan elkészül, hiszen azt még augusztusban a Kormány elé kell vinni.