Cegléd a történelmi múltját óvva válik modern nagyvárossá

Cegléd


Folyamatos a fejlődés Cegléden, bölcsődét, bringaparkot, kerékpárutat építenek, megújítják az utakat, intézményeket. Dr. Csáky András polgármester értékelése szerint a kiválóan megközelíthető város kellemes életkörülményeket biztosít, amelynek identitást erősítő történelmi hangulata is van.

‒ Az agglomerációban a legtöbb város a lakosságszám folyamatos emelkedésének kellemes gondjával küzd. Mi a helyzet Cegléden?

‒ Ahogyan fogalmazni szoktam, Cegléd mindig is „huzatos” város volt, azaz nagy a fluktuáció. Akik a Nyírségből a főváros felé indultak, s azok, akik Budapestről vidékre költöztek, ideig-óráig letelepedtek nálunk. Azzal, hogy a négyes út elkészült, szinte Budapest elővárosává váltunk, és várható volt, hogy sokan fogják választani Ceglédet lakóhelyül, mivel élhető város vagyunk. Az utóbbi öt évben azonban nem változott a lakosságszám, ám az elmúlt hónapokban azt tapasztaljuk, hogy ismét sokan érdeklődnek irántunk. Az iparterület bővítésére is nyílik lehetőség, s bízunk benne, hogy új vállalkozások telepednek meg.

‒ Hogy prosperál a város gazdasága?

‒ Az elmúlt időszak nem volt kedvező számunkra sem. Az adóbevételek alapján 20-30 százalékos teljesítmény-visszaeséssel számolunk. Az önkormányzatot illetően erre jön még a kormányzati intézkedések miatti bevételkiesés. Ez utóbbit viszont, örömünkre, teljes mértékben kompenzálták. Felmértük, és magunk is meglepődtünk azon, hogy Cegléden 103, legalább évi négymilliárd forint árbevételt elérő vállalkozás működik, s ezenfelül is akad még sok kisebb-nagyobb vállalkozás. Munkalehetőség van, sőt egyre inkább szakemberhiánnyal küszködnek a vállalkozók. Jelentős a főváros és Kecskemét elszívó ereje, de az a tapasztalat, hogy ha helyben találnak munkát az emberek, inkább visszajönnek Ceglédre.

‒ Ebben a ciklusban milyen önkormányzati fejlesztések vannak napirenden? 

‒ Több beruházás zajlik párhuzamosan. A legjelentősebbek közé tartozik az ivóvízhálózat és a közvilágítás bővítése, a Jászberényi úti felüljárónál épülő kerékpárút, a piac rekonstrukciója és egy új, négycsoportos bölcsőde építése. Rövidesen kezdődik a Nagykőrös és Cegléd közötti kerékpárút kivitelezése is. A fiatalok örömére május végére elkészül a Vörösmarty téren egy bringapark. Teljes körűen felújítjuk a Szent Imre herceg utat és a Gál József Sportcsarnokot. Dél-Pest megye egészségügyi ellátása Ceglédhez tartozik a kórház révén, s egy jelentős rekonstrukció keretében új rendelőintézet épült. Egyelőre a kórház főépületének tervezett felújításáról most le kell mondanunk, de új szárnnyal bővül az intézmény. Át kell építeni a szomszédos közlekedési csomópontot, ami már napjainkban is rendkívül forgalmas, ám ha az évi 200-250 ezres betegszámmal megnyit a rendelő, a forgalom még inkább meg fog nőni. A közeli jövőben tervezünk egy Gulág-emlékhelyet felállítani, mert Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb fogolytábora itt volt. Szeretnénk történelmi emlékhellyé minősíttetni.

‒ Cegléd történelmi város. Hogyan lehet ezt a ma is meglévő hangulatot megőrizni?

‒ Áll egy Szentháromság-szobor a hivatal szomszédságában, Kossuth itt mondta el 1848 szeptemberében híres toborzóbeszédét. Szerencsére a rendszerváltás előtt nem rombolták le régi épületeinket, így megmaradt a városközpontunk a hihetetlenül gyönyörű történelmi építményekkel. Célunk, hogy a rendezvényeinkkel, a gyermekeink oktatása és nevelése segítségével életünk részévé tegyük a történelmi szemléletet. A felnövekvő nemzedékben tudatosítani kell a városhoz való kötődést.

‒ Milyen lépéseket tettek azért, hogy Cegléd ne csupán a lakhelyük, hanem az otthonuk is legyen?

‒ Az otthonosság érzése az előbb mondottakkal is összefügg, s azzal, hogy milyen lehetőséget biztosítunk a minőségi életre, kikapcsolódásra. Van egy kiváló, több mint száz éve működő művelődési házunk, ahová aktív pályafutása után Patkós Irma színésznő is visszatért. Ma az ő nevét viseli a művészeti iskolánk, ahol színitanoda és már-már felsőfokúnak mondható táncművészeti tagozat működik. Fürdőnk fejlesztésén dolgozunk, hamarosan építünk egy gyógyvizes medencét. Azt is fontolgatjuk, hogy egy mozgásszervi gyógyközpontot alakítsunk ki. 

A járványt jól kezelte a város, a szabályokat betartották az itt élők, le a kalappal a ceglédi lakosok előtt. Változatlanul fontosnak tartom, hogy mindenki oltassa be magát, teljesen mindegy, milyen vakcinával, hogy kiszabadulhassunk ebből a helyzetből, amit egyre nehezebben viselünk. Akkor megtarthatjuk a tervezett programjainkat is. Készülünk a város legnagyobb rendezvényére, a Kossuth Napokra, ahová várjuk a testvértelepülések delegációit is. Ekkor fogjuk megtartani a Trianon centenáriumára tervezett tudományos konferenciát.