Bükki Nemzeti Park: a medve nem játék

Barna medve

Egyre gyakrabban látni Nógrád és Heves megye északi részein Szlovákiából átvándorolt, hosszabb-rövidebb ideig e tájakon éldegélő barna medvéket.  A Bükki Nemzeti Park óvatosságra int mindenkit az érintett erdőkben.

Medve az 1850-es évek közepétől az 1990-es évekig csak elvétve bukkant fel ezen a vidéken. Azóta viszont sűrűsödnek a bizonyított előfordulások, s már az is valószínű, hogy nem csupán kóborló egyedek jelennek meg alkalmanként Szlovákia irányából. A Bükki Nemzeti Park, ezért tájékoztató plakátokat helyezett ki azokon a településeken, ahol van némi esély a találkozásra.

A medve csúcsragadozó, mindenevő és kiváló vadász. Az akár 300 kilós barna medve az embert nem tekinti zsákmánynak, és a személyes találkozás valószínűsége is csekély, de érdemes elővigyázatosnak lennünk. A vele való találkozás lélektani felkészülést igényel, annak ugyanis esélye sincs, hogy az ember kiabálással elijessze vagy elfusson előle, hiszen a medve másodpercenként 17 méter megtételére is képes, ráadásul fára is sokkal ügyesebben mászik. Kellő óvatossággal azonban elkerülhetők a veszélyes helyzetek.

Az állatok általában éjszaka és hajnalban táplálkoznak, és bár medvetámadásra még nem volt példa, a Bükki Nemzeti Park szakemberei azt javasolják, hogy napnyugtától napkeltéig, vagyis éjjel senki ne menjen az erdőkbe Heves és Nógrád megye északi területein.

Mivel a medvék minden napszakban aktívak lehetnek, a nemzeti park erdészei azt ajánlják, mindenki használja a turistautakat, és semmiképpen ne járjon nesztelenül, amilyen módon csak tud, csapjon zajt.

Ha mégis összefut egy medvével, ne próbálja elzavarni, ne nézzen a szemébe, ne fordítson hátat neki, ne tegyen hirtelen mozdulatokat és ne próbáljon elfutni, mert a medve gyorsabb.

Igaz az örökérvényű mondás: a medve nem játék, azaz nem ajánlatos az állatokkal barátkozni, még a bocsokkal sem, vagy esetleg élelmet adni nekik. Kimondottan nem ajánlott a medvék közelről fényképezése, tehát még véletlenül se próbáljunk velük szelfizni!

A medvék szeretik megkaparintani a kirándulók, sátorozók maradék élelmét, emiatt lakott településre is bemerészkednek, ezért az ennivalót és a hulladékot érdemes elzárni előlük.